FrieslandCampina en Russische boycot

frieslandcampinaFrieslandCampina verwacht een daling van de garantieprijs in september.
FrieslandCampina heeft maatregelen getroffen om de directe gevolgen van de Russische boycot zoveel mogelijk te beperken. Zo is de productie van kaas voor de Russische markt stilgezet, laat de zuivelverwerker op haar website weten.

Vooral kaas naar Rusland

Nederlandse zuivelbedrijven exporteren jaarlijks ongeveer 50 miljoen kilo kaas naar Rusland. FrieslandCampina exporteerde in 2013 voor ongeveer 190 miljoen euro naar Rusland. Nederlands grootse zuivelcoöperatie neemt maatregelen om de schade door het wegvallen van de export naar Rusland zoveel mogelijk te beperken. Naast het stilzetten van de productie van kaas specifiek voor de Russische markt, zoekt FrieslandCampina naar alternatieve afzetmarkten. Ook produceert het bedrijf meer melkpoeder om de kaasmarkt te ontlasten.

Verwachte daling garantieprijs

De verstoringen op de zuivelmarkt leggen extra druk op die markt. De noteringen voor melkpoeder en boter daalden in juli en augustus. FrieslandCampina verwacht dat ook haar garantieprijs voor september zal dalen. Op dit moment liggen de marktprijzen nog ver boven de EU-interventieniveaus, dus ondersteuning voor melkveehouders is nog niet in zicht. FrieslandCampina schat de vooruitzichten voor de lange termijn positief in door de groei van de wereldbevolking en de toenemende vraag naar nutriëntenrijke voeding. Het bedrijf verwacht wel dat schommelingen in de melkprijs vaker zullen optreden.

De vestiging van FrieslandCampina in Rusland draait gewoon door, zo laat de zuivelverwerker weten. Deze fabriek verwerkt Russische melk en is daarom niet getroffen door de boycot.