Rabobank: scherp liquiditeitsbeleid hard nodig

logo RabobankDe lagere melkprijs vereist een scherp liquiditeitsbeleid. De Rabobank verwacht een verdere daling van de melkprijs in het eerste kwartaal van 2015.

Herstel pas later

De melkprijs is momenteel € 15 per 100 kilogram melk lager dan vorig jaar. De bodem van de grondstoffenmarkt lijkt bereikt; de voorschotmelkprijzen komen hier altijd wat achteraan. Een herstel van de markt wordt pas in de tweede helft van 2015 verwacht. Hiervoor ontstaat ruimte zodra de mondiale vraag naar zuivel toeneemt, of de mondiale productie sterk daalt.

Liquiditeitspositie achteruit

Ondanks de verwachte lagere voerkosten in 2015, gaat vanwege de lagere melkprijzen de liquiditeitspositie van de sector in het komende halfjaar achteruit. Melkveehouders hebben te maken met de betaling van inkomensbelasting over 2014, een eventuele superheffing en een lagere nabetaling als gevolg van een andere systematiek van FrieslandCampina. Melkveehouders doen er daarom goed aan hun eigen liquiditeitspositie voor 2015 in kaart te brengen en deze maandelijks te monitoren.

In het nieuwe Kwartaalbericht Zuivel Q1 2015 van de Rabobank meer over de mondiale zuivelmarkt-ontwikkelingen en de vertaling naar de Nederlandse situatie, inclusief de liquiditeitsontwikkelingen.

Met dank aan de Rabobank.