Why dry? Themamiddag melkveehouderij Feed4Foodure

DSC_1268Algemene informatie

Datum/Tijd
dinsdag 24 juni 2014 Aanvangstijd 13:30 Eindtijd16:30
Locatie
Wageningen
Meer informatie
www.wageningenur.nl

Thema: Melkveehouderij: 1. Why Dry? 2. Voeding en Weidegang

Programma
13.30 Opening door middagvoorzitter: Erik Bruininx (Agrifirm)

13.30 – 14:45 Why Dry?
Aandacht voor het project “Why Dry?” o.l.v. Ariëtte van Knegsel van de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen University.  Melkvee heeft specifiek in de vroege lactatie een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, die vaak hun oorsprong vinden in de zogenaamde negatieve energiebalans. De veronderstelling is dat bij een verkorte droogstand, of geen droogstand, de koe een lagere melkproductie in vroege lactatie heeft, maar ook beter blijft eten in de periode rond afkalven. Hiermee zal de energiebalans in vroege lactatie verbeteren, met als gevolg dat de koe gezonder blijft. In “Why dry?” zijn 150 melkkoeien verdeeld over drie droogstandslengtes (0, 30 of 60 dagen droog) gedurende twee lactaties intensief gevolgd. Naast “koegezondheid” is er binnen WHY DRY ook aandacht voor kalvergezondheid, melkproductie, duurzaamheid en een economische evaluatie.

14.45 Koffiepauze

15:15 – 16:30 Voeding en weidegang
Binnen Feed4Foodure wordt aandacht geschonken aan de voedingsoptimalisatie van hoogproductief melkvee met weidegang. Agnes van den Pol-van Dasselaar van Wageningen UR Livestock Research leidt dit onderzoek, waarin nauw wordt samengewerkt met het Europese project “Autograssmilk” (www.autograssmilk.eu) en het project “Amazing Grazing” (www.amazinggrazing.eu ) uit de Duurzame Zuivelketen.

16.30 Afsluiting

Gelegenheid om na te praten