Bezwaren NMV tegen verplichting Kringloopwijzer

NMV logoHet verplicht stellen van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven is geen oplossing voor de overschrijding van het fosfaatplafond.

Fosfaatproductie

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is tegenstander van het verplichten van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven naar aanleiding van het overschrijden van het melkvee fosfaatplafond in 2014. De Kringloopwijzer zal niet kunnen voorkomen dat in de toekomst het fosfaatplafond wordt overschreden. De NMV heeft met zorg kennis genomen van de CBS-cijfers over de werkelijke fosfaatproductie in 2014. Gezien de verwachte ontwikkeling van de melkveehouderij in 2015 vindt de NMV dan ook dat maatregelen op individuele melkveehouderijbedrijven noodzakelijk zijn. Samen met andere sectororganisaties (LTO, NZO, NAJK, NEVEDI, VLB) verkent de NMV welke maatregelen mogelijk zijn om de fosfaatproductie op sectorniveau weer terug te brengen onder het afgesproken plafond. Deze maatregelen zullen gebaseerd zijn op een referentiemoment in het verleden en moeten effect hebben op de fosfaatproductie op individuele melkveehouderijbedrijven. Daarnaast zal ondernemerschap in mineralenefficiency moeten worden beloond.

Kringloopwijzer

De NMV verzet zich echter tegen het verplicht stellen van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven. De Kringloopwijzer is vooral een managementinstrument. Juist extensieve bedrijven, die geen bijdrage leveren aan het mestoverschot worden door deze verplichting op extra kosten en administratieve lasten gejaagd. Wij zijn positief over het gebruik van de Kringloopwijzer, maar dan wel op vrijwillige basis, zodat bedrijven zelf de afweging kunnen maken omtrent het gebruik, aldus Dirk-Jan Schoonman, (ex) NMV-voorzitter. De NMV is van mening dat het verplicht stellen van de Kringloopwijzer het overschrijden van het fosfaatplafond in 2015 niet zal kunnen voorkomen.

De NMV is ervan overtuigd dat in de toekomst een pakket maatregelen noodzakelijk is waarmee melkveehouders op een verantwoorde wijze kunnen blijven ondernemen binnen gestelde milieurandvoorwaarden en zal daaraan haar bijdrage blijven leveren.

Met dank aan NMV.