Duitsland: op de rem bij melkproductie

1335_germanyDuitse veehouders staan op rem bij melkproductie. Om een forse superheffing te ontlopen, staan de Duitse melkveehouders voor het eerst op de rem bij de melkproductie, zo heeft het zuivelonderzoeksbureau ZMB bekendgemaakt.

Overschrijding

Hoewel in de periode april tot en met november van het quotumjaar 2014/15 een voor vet gecorrigeerde quotumoverschrijding van 4,5 procent wordt berekend, was in november de overschrijding voor het eerst lager dan in het voorgaande quotumjaar. In dat quotumjaar 2013/14 is in deze periode 20,434 miljard kg melk aangevoerd, wat leidde tot een overschrijding van 1,3 procent. Dit quotumjaar 2014/15 is van april tot en met november 21,070 miljard kg melk aangeleverd, een overschrijding tot nu toe van deze 4,5 procent.

Rem productie

In het licht van de huidige forse overschrijding en de inmiddels tussen de 10 tot 12 cent lagere melkprijs zetten de Duitse veehouders de rem op hun productie. Daartoe gaan meer koeien met lagere prestaties naar de slacht, wordt meer boerderijmelk aan de kalveren gevoerd en ontvangen de koeien ook minder krachtvoer. En uit een aantal streken van Duitsland komen tevens berichten over langere perioden, waarin de koeien worden drooggezet. Desondanks verwacht ZMB op basis van de huidige hoge quotumoverschrijding dat betaling van superheffing door Duitse melkveehouders onafwendbaar is.

Met dank aan ZMB en ZuivelZicht.