In Duitsland geen nieuwe melkveewet

1335_germanyDuitsland is tegen nieuw overheidsingrijpen in de melkmarkt. Volgens Landbouwminister Christian Schmidt ondersteunt de Duitse Bondsregering géén nieuw overheidsingrijpen in het normale marktgebeuren in de zuivelsector.

Berlijn

Hij zei dat in Berlijn naar aanleiding van het einde van de EU-melkquotering dinsdag 31 maart om 24.00 uur. “De huidige ontwikkeling op de melkmarkt laat zien, dat ook daar de normale marktmechanismen functioneren. Niet de superheffing, maar de prijs is in de toekomst de enige corrigerende factor om de markt weer in balans te brengen. Waarom zou het op de zuivelmarkt anders gaan dan in andere agrarische productiesectoren”, aldus Schmidt. In het geval van een buitengewone marktcrisis treedt het effectieve EU- zekerheidsvangnet in werking.

EU-beleid

Voor de Duitse minister is het einde van het quotumtijdperk onderdeel van de ontwikkeling van het EU-landbouwbeleid naar een versterkte oriëntering op de markt. “Deze grotere marktoriëntering heeft de concurrentiekracht van de Duitse en Europese landbouw en voedingsindustrie versterkt en wezenlijk bijgedragen aan haar successen op de internationale markten. Met het einde van de melkquota krijgen ook de melkveehouders de mogelijkheden en kansen op de internationale markten”, aldus Schmidt.

Melkquota

Terugblikkend op 31 jaar melkquota stelde hij dat deze regeling noch tot stabiele melkprijzen heeft geleid, noch de structuurveranderingen heeft afgeremd. “Ook konden de quota sterke prijsschommelingen niet verhinderen. In plaats daarvan werd de EU van de groei van de wereldwijde zuivelmarkt afgekoppeld. Uit deze ontwikkeling blijkt dat melkquota op den duur geen oplossing vormen en in het licht van de kansen op de wereldwijde markten ook niet meer zinvol zijn”, aldus minister Schmidt.

Met dank aan ZuivelZicht.