Kleine melkveehouders krijgen steun in Duitsland

Duitsland vlagSteun voor Duitse kleine melkveehouders: zes groene Duitse deelstaatministers van Landbouw eisen instrumenten die in geval van een crisis de kleinere melkveehouders helpen te overleven, zo hebben zij gemeenschappelijk in Berlijn bekendgemaakt.

Groene deelstaten

Volgens de groene deelstaatministers Priska Hinz (Hessen), Ulrike Höfken (Rheinland-Pfalz), Alexander Bonde ( Baden-Württemberg), Robert Habeck (Sleeswijk-Holstein), Christian Meyer (Nedersaksen) en Johannes Remmel (Nordrhein-Westfalen) is de uitgangspositie van de Duitse melkveehouder met het beëindigen van de EU-melkquotering fundamenteel gewijzigd. “Op de afzonderlijke bedrijven stijgt de druk om meer melk te produceren en daardoor dreigt overproductie. Dat is al merkbaar bij de huidige melkprijzen. Daarom moeten bestaande crisismaatregelen worden verbeterd en nieuwe ontwikkeld die aan de nieuwe situatie zijn aangepast. Komt het tot turbulentie op de zuivelmarkt en steeds afbrokkelende melkprijzen, dan moet de EU met effectieve instrumenten kunnen tegensturen”, aldus Hinz.

Crisismanagement

Vrijdag 12 juni kwamen de zes ministers in Berlijn met een gezamenlijk voorstel om het crisismanagement op de zuivelmarkt te verbeteren. Ze vinden het belangrijk dat het huidige EU-bureau dat de markt volgt, wordt uitgebouwd tot een efficiënt systeem dat bijtijds waarschuwt voor problemen op de markt. Volgens het zestal moeten ook nieuwe crisisinstrumenten worden ontwikkeld die bijdragen aan het stabiliseren van de melkprijzen. Daarbij kunnen ook mogelijkheden voor het sturen van de melkproductie en vermindering van de totale productie worden bekeken. Daarnaast zou de interventieprijs moeten worden aangepast aan de kostenontwikkeling.

Kleine melkveehouders

De groene ministers willen van de Duitse regering een totaalconcept om de toekomst van de melkproductie op kleinere veebedrijven veilig te stellen. Naast de crisisinterventie op EU-niveau hoort daar volgens het zestal ook de versterking van de positie van de melkveehouders in de levensmiddelenketen bij, evenals de versterking van de regionale afzet van melk en zuivelproducten. Ze verwijten de Bondsregering dat die vooral de kansen benadrukt van de geliberaliseerde markt zonder melkquota. Daarmee brengt ze de kleinschalige melkveehouderij met zijn maatschappelijke activiteiten in gevaar. Die bepaalt volgens de groene ministers als nauwelijks een andere bedrijfsvorm het cultuurlandschap in Duitsland.

Met dank aan ZuivelZicht.