Opvallend: gaan Hochwald en DOC Kaas fuseren?

DOC kaas logoDe Duitse coöperatieve zuivelonderneming Hochwald Foods wil op basis van gelijkwaardigheid fuseren met zuivelcoöperatie DOC Kaas in Hoogeveen.

Fusievoorstel

Hochwald heeft zaterdag 16 mei 2015 in een nota meegedeeld dat dit fusievoorstel al in januari 2015 aan DOC Kaas is gedaan. Volgens het voorstel brengen de coöperaties DOC Kaas en Hochwald hun operationele ondernemingen volgens het fair-value-principe in een samenwerkende onderneming of joint venture onder. De coöperaties blijven daarbij bestaan en hebben een aandeel in de joint venture volgens de waarde van hun ingebracht vermogen.

Extra melkgeld

Alle leden/melkveehouders krijgen dezelfde prijs voor hun melk en wel op het niveau van Hochwald. Volgens de uitbetalingen die zijn verricht in de periode 2011-2014 en het melkvolume van DOC Kaas komt dat volgens bestuur en directie van Hochwald neer op een extra uitbetaling van melkgeld ter grootte van 24 miljoen euro op jaarbasis voor de DOC-leden. De joint venture garandeert bovendien dat alle melk die door de leden/melkveehouders wordt geproduceerd, ook inderdaad zal worden afgenomen.

Eigen identiteit

In de visie van bestuur en directie van Hochwald wordt de standplaats Hoogeveen (de DOC-fabriek) het centrale competentiecentrum voor kaas en daarom verder uitgebreid. De standplaats wordt de hoofdzetel van de businessunit Cheese. Met DOC Kaas en Hochwald vinden twee ondernemingen elkaar die gelijkwaardig zijn. Er heeft daarmee volgens Hochwald geen overname door een zuivelconcern plaats. De identiteit van de coöperaties DOC Kaas B.A. en Hochwald Milch eG blijft volledig behouden. Voorts geven bestuur en directie van Hochwald aan dat de joint venture een breed productportfolio heeft, waardoor ze marktschommelingen optimaal kan opvangen.

Samenwerking

Het assortiment van houdbare en hoog veredelde producten past volgens Hochwald perfect bij de eisen van de groeiende markten in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. Bestuur en directie van Hochwald zijn ook van mening dat deze samenwerking, die gezamenlijk nog verder moet worden uitgewerkt, voordelen biedt voor de melkveehouders van DOC Kaas en Hochwald. Door de joint venture ontstaat een ondernemingsgroep, die zich op de markt positioneert als een alternatief voor zuivelconcerns als FrieslandCampina en Arla.

Ten slotte benadrukt Hochwald dat het zij de uitbetaalde melkprijzen de afgelopen jaren duidelijk heeft verhoogd. Hochwald verwacht op lange termijn een hogere melkprijs te kunnen uitbetalen dan andere grote Duitse coöperatieve zuivelbedrijven.

Met dank aan coöperatie Hochwald Foods en ZuivelZicht.