Analyse van vier bedrijfsstijlen in de melkveehouderij (1)

DSC_1264Het rapport ‘Bouwen aan een betere balans’ van WUR, Wageningen tezamen met Dirksen Management Support geeft een mooie analyse van bedrijfsstijlen in de melkveehouderij. Er zijn herkenbare bedrijfsstijlen te onderscheiden en in elke stijl valt een redelijk inkomen te verdienen. Ook blijkt dat naarmate een bedrijf stijl- specifieker is, de bedrijfseconomische resultaten beter zijn.

Grafische verbeelding van bedrijfsstijlen

Het genoemde rapport laat zien dat er niet “een beste manier van boeren” is. Dit wijst ook het belang van het volgen van een duidelijke bedrijfseigen strategie en plan. De analyse van de bedrijfsstijl is een nuttig hulpmiddel bij de discussie over bedrijfsvoering en bedrijfsontwikkeling. De grafische verbeelding van bedrijfsstijlen door middel van een diagram (zie ook Tools) kan hierbij goede ondersteuning bieden. Dat geldt voor studiegroepen als voor individuele bedrijfsbegeleiding. De bedrijfsanalyse richt de aandacht op de samenhang tussen mens/gezin, kringloop, economie en de algehele bedrijfsstrategie. Zij voorkomt een te gedetailleerde discussie over cijfers.

Enkele conclusies in relatie tot bedrijfsstijlen

Elke bedrijfsstijl heeft eigen specifieke sterke punten en kwetsbaarheden. Omdat de markten in de toekomst waarschijnlijk minder stabiel zijn, dan die in het verleden, lijken vooral de kwetsbaarheden aan belang te winnen. Dat geldt bovenal voor de melkprijs die naar verwachting behoorlijke schommelingen zal laten zien. Vooral bedrijven met een relatief lage marge per kg melk zijn kwetsbaar. maar ook andere factoren dan de melkprijs zijn van belang. Zo bestaat het risico dat de voerprijzen hoog blijven als de melkprijs daalt, wat vooral een negatief effect zal hebben voor bedrijven die veel voer aankopen. Ook de grondmarkt is ongewis; een daling van de grondprijs kan de kredietwaardigheid van sommige bedrijven behoorlijk negatief beïnvloeden, terwijl een stijging groei duurder maakt. In een volgend artikel zullen we nog een paar voorbeelden noemen met betrekking tot bedrijfsstijlen in de melkveehouderij. Voor meer informatie kunt u terecht bij DMS/DirksenManagementSupport, via www.dmsadvies.nl of info@dmsadvies.nl in Beusichem (NL).

dms_logo