Chinezen versterken positie melkveehouderij NZ

melk China winkelHet Chinese bedrijf Shanghai Pengxin wil het agrarische bedrijf Lochinver Station in Nieuw Zeeland overnemen. In 2012 kocht Shanghai Pengxin al 16 melkveebedrijven met 16.000 koeien en 8.000 hectare.

Lochinver Station

Lochinver Station, dat te koop staat, beschikt over 13.800 hectare grond en heeft een geschatte waarde van 44,8 miljoen euro. Op de locatie worden schapen en runderen gehouden, maar is ook geschikt voor de melkveehouderij. Shanghai Pengxin, dat in Nieuw-Zeeland opereert onder de naam Milk New Zealand, zegt in een verklaring dat het wacht op toestemming van de Chinese overheid en de autoriteiten in Nieuw-Zeeland. Shanghai Pengxin wil met Milk New Zealand een belangrijke leverancier worden van zuivelproducten in China. Met de aankoop van Lochinver Station ziet het bedrijf mogelijkheden om ‘synergie voordelen’ te realiseren met andere bedrijven op het Noordereiland.

In Nieuw-Zeeland, waar op 20 september parlementsverkiezingen worden gehouden, wekt de Chinese aankoop beroering. De leider van de Conservatieve Partij Colin Craig beschuldigt de overheid er van de deal geheim te houden. Craig kondigt aan dat zijn partij zich zal verzetten tegen verkoop van land aan buitenlandse bedrijven.

Met dank aan Zuivelzicht voor dit bericht!