DBV: melkprijs niet verder naar beneden

Duitse melk en toetjesDBV: praat melkprijs niet verder omlaag. De Duitse boerenorganisatie DBV heeft gewaarschuwd voor een verdere prijsconcurrentie bij melk- en zuivelproducten in de supermarkten.

Niet verder naar beneden

“Melk en zuivel zijn waardevolle levensmiddelen en dat staat haaks op de strategie om met lage prijzen consumenten naar de eigen supermarkt te lokken”, aldus vicevoorzitter Udo Folgart van het DBV met het oog op de jonge prijsdalingen bij melk, kwark en room. De uitbetaalde melkprijzen voor de veehouders zijn dit jaar steeds verder onder druk komen staan, hoewel ze van een hoog niveau kwamen. “Het is belangrijk, dat de melkprijs niet verder naar beneden wordt gepraat”, waarschuwde Folgart. Tot in de zomer betaalden de Duitse zuivelondernemingen hun veehouders nog 38 cent per kg melk.

China en Rusland

In de herfst hebben de supermarkten in hun onderhandelingen met de zuivelindustrie forse prijsdalingen weten door te voeren. Zo daalde de prijs voor een liter consumptiemelk met tot zelfs 10 cent per liter. De redenen voor deze daling van de melkprijs zijn een geringere vraag uit China dan verwacht en het feit dat bij een grotere EU-melkproductie meer producten op de binnenlandse markt worden aangeboden vanwege de Russische importstop. Volgens experts moet niet voor het komende voorjaar worden gerekend met stijgende melkprijzen. Ondanks al deze berichten gaat het DBV ervan uit, dat de wereldwijde vraag naar zuivelproducten de komende jaren blijft stijgen.

Met dank aan DBV en Zuivelzicht.