Australiërs positief over export zuivel

koeien AustralieDe Australische melkveehouders en melkverwerkers zijn optimistisch gestemd over de afzet- en prijsontwikkeling de komende jaren. Ze baseren hun optimisme op de aanhoudende vraag uit de Aziatische markt naar kwalitatief goede melk en babyvoeding en de investeringsdrang vanuit China.

Magnetic Milk

De groeiende Aziatische werd onlangs onderstreept in het Rabobank-rapport Magnetic Milk. Co-auteur Micheal Harvey verklaarde dat de bank verwacht dat China en Zuidoost-Azië bijna een derde van de groei van zuivelimport tot 2020 voor hun rekening nemen. Dit ondanks de kanttekening dat de import zal worden getemperd door afnemende inkomensgroei van de consumenten in de Aziatische regio.

Inspelen op stijgende vraag

Australische melk- en zuivelexporteurs zien kansen om in die groeiende vraag te voorzien, analyseert de bank. De verwachting is ook dat de productie en export groeit de komende jaren. In het seizoen 2015-2016 zal de sector 200 miljoen liter melk meer produceren, wat het totaal brengt op 9,6 miljard liter. De exportwaarde zal in dezelfde periode naar verwachting met 200 miljoen Australische dollar stijgen naar 2,4 miljard. Ook gaat de sector ervanuit dat de melkprijs stijgt. In het seizoen 2015-16 zou deze 2 cent per liter stijgen naar 46 cent.

De cijfers worden gepubliceerd in het kader van de Outlook 2015 conferentie van het Agrarisch Economisch Wetenschappelijke Bureau ABARES.

Met dank aan Zuivelzicht.