DBV: melkprijs onderuit in Duitsland

logo Aldi spullenIn Duitsland gaan de prijzen voor consumptiemelk fors onderuit, zo zeggen branchekenners. De DBV heeft scherpe kritiek geuit op betrokken onderhandelingen in de zuivel.

Discounter Aldi

Bij de nu lopende halfjaarlijkse contractonderhandelingen met de zuivelondernemingen over de consumentenprijzen voor drinkmelk heeft discounter Aldi een prijsdaling van ongeveer 8,5 cent weten door te voeren. In enkele contracten zou de prijsdaling zelfs 10 cent en meer bedragen, zo zeggen experts. De onderhandelingen met de andere belangrijke supermarktketens als Edeka, Rewe en Lidl lopen nog. Die richten zich vaak op de prijzen die Aldi in de wacht heeft weten te slepen.
Volgens een vertegenwoordiger van de zuivelbranche is het tot waarde brengen van melk in het segment consumptiemelk in Duitsland inmiddels gedaald tot 30 cent per kg melk. Het leidt ertoe dat de Duitse aan melkveehouders uit te betalen melkprijs nog wat verder afbrokkelt.

Scherpe kritiek DBV

De Duitse boerenorganisatie DBV heeft met scherpe kritiek gereageerd op de uitkomst van deze onderhandelingen tussen de supermarktketens en zuivelbedrijven die als enige antwoord op de huidige moeilijke marktsituatie vanwege de Russische importstop in hun oude patronen van een beleid van lage prijzen terugvallen. Dat staat haaks op hun uitgesproken verantwoordelijkheid voor de melkveehouders en de melkproductie in Duitsland. Volgens het DBV hebben vooral de Duitse supermarktketens in het licht van de sterke concentratie van de inkoopmacht een bijzondere verantwoordelijkheid. Levensmiddelenhandel en zuivelindustrie kunnen niet steeds hogere standaarden voor duurzaamheid en kwaliteit eisen en tegelijkertijd een dergelijk prijsbeleid voeren, aldus het DBV.

Met dank aan ZuivelZicht.