Friesland, het centrum voor de Dairy producers!

Friesland als regio is “by far” het Dairy centrum van de Benelux aan het worden met eerst al de Dairy Campus en nu ook Dairy Chain Friesland. Uitbreidingsplannen van o.a. FrieslandCampina en A-Ware zorgen in de komende jaren voor veel nieuwe arbeidsplaatsen in de regio Leeuwarden en Heerenveen. Met het verdwijnen van het melkquotum in 2015 wordt een produktiestijging van 20 tot zelfs 30% verwacht in de Benelux. In verschillende scenario’s houdt men al rekening met meer dan 1000 nieuwe arbeidsplaatsen in het werkgebied van de zogenaamde Dairy Chain Friesland.

Dairy Chain Friesland als antwoord

Naast de melkveehouderij en de betrokken zuivelbedrijven, gaat het om extra arbeidsplaatsen in de toeleverende, verwerkende en dienstleverende sectoren. De verwachting van o.a. WUR Livestock Research en haar Dairy Campus , is dat deze arbeidsmarkt naar 2020 toe flink onder druk komt te staan en dat ook MKB-bedrijven in Noord Nederland dit zullen merken. Diverse zuivel- en onderwijsorganisaties in Friesland hebben daarom met de provincie en de gemeentes Leeuwarden en Heerenveen het plan Dairy Chain Friesland oftewel “Dairy in the total foodchain” opgesteld. Dairy Chain Friesland wordt de komende 6 jaar uitgevoerd en voorziet in een forse investering van ca. 15 tot 20 miljoen euro in totaal! Onderdeel van Dairy Chain Friesland is een verbeterde infrastructuur voor scholen en bedrijven om de sector te faciliteren bij innovaties en de uitvoering van onderzoek.

Dairy Campus legt de basis in Leeuwarden

Dairy Campus in Leeuwarden legt de basis voor innovatie en onderzoek in de melkveehouderij voor scholen en bedrijven. Dairy Chain Friesland heeft de ambitie om zich door te ontwikkelen naar een internationaal instituut op het gebied van opleidingen, trainingen, innovatie en toegepast onderzoek. Dairy Campus zelf legt zich toe op zaken als duurzaamheid, dierwelzijn, tracking & tracing, melkkwaliteit, ondernemerschap en rendement in de melkveehouderij. Dairy Campus wordt daarmee het centrum voor de melkveehouderij en de zuivelindustrie, met toegepast onderzoek en praktisch onderwijs. Vanuit het bedrijfsleven is hier al aangekoppeld het Dairy Training Centre (met PTC+ Oenkerk, The Friesian en AB Vakwerk) voor trainingen en projecten in de internationale markt. Daarmee krijgt de Dairy Campus en de provincie Friesland met haar Dairy Chain nog meer een internationale setting voor Dairy producers wereldwijd.

ir. Ad Merks (communitymanager)