Informatie collectieve procedure Renteswap.nl

HM rodeo op stier 343712_2282Bij een renteswap wordt de variabele rente van een lening “geruild” tegen een vaste rente. Officieel heet het dat partijen een zogenaamde “overeenkomst financiële derivaten” sluiten. Ondernemers zouden zo niet meer het risico van een stijgende rente dragen.

Is zorgplicht Rabobank onvoldoende geweest?

Als de rente stijgt, zou de bank dat risico voor haar rekening nemen. Trouwens zo vast bleek die rente ook weer niet, volgens GVK Adure Advocaten in Nieuwe Oogst. Er kwamen nog eens variabele risico- en liquiditeitsopslagen bovenop. Maar als de vaste rente blijft dalen, dan is dat pech voor de ondernemer en kassa voor de bank. Als u er vervroegd vanaf wil of daartoe gedwongen wordt, dan kan het tussentijds verlies voor de ondernemer aardig oplopen. Als er twee ruilen, moet er een huilen, zegt het spreekwoord.
Het opmerkelijke bij de renteswap is echter dat het met “ruilen” weinig van doen heeft. Het aangaan van een renteswap is in werkelijkheid niet meer dan een gokje wagen op de financiële markt, aldus dezelfde GVK Adure Advocaten. Het aloude “ruilen doet huilen” kreeg een nieuwe toepassing: als er twee gaan renteswappen, moet er een bij gaan lappen! Want waren de verkoopdocumenten van de bank en de uitleg daarbij duidelijk genoeg? In de praktijk blijkt dat weerbarstige materie; zo heeft de Rabobank haar voorlichtingsfolder later aangepast aan de steeds strengere eisen aan haar zorgplicht.

Juridische procedure via Renteswap.nl gestart

De zorgplicht van de bank brengt met zich mee dat vooraf klip en klaar wordt gewaarschuwd voor de bijzondere risico’s aan het product. Ook moet de bank nagaan of de klant voldoende kennis en ervaring heeft om het product te begrijpen. Maar de bank was bij het afsluiten van de renteswap niet alleen uw adviseur, maar ook uw verkooppartij of tegenpartij, zo u wil. In een rechtzaak in Brabant heeft de rechter geoordeeld dat de Rabobank bij het aangaan van een renteswap overeenkomst onrechtmatig heeft gehandeld. Want de bank heeft te weinig informatie verschaft over alle nadelen van de renteswap, aldus het vonnis.
De nieuwe Stichting Renteswap houdt het fenomeen “renteswap” in de gaten. Zij heeft als doelstelling het handelen van de bank, landelijk, aan de kaak te stellen. Alle banken verdienen veel geld aan de renteswaps, dit ten koste van ondernemers. De Stichting Renteswap werkt samen met een gerenommeerd advocatenkantoor en onderzoekt momenteel of er mogelijkheden zijn om een collectieve procedure op te starten, om zo uw schade te verhalen bij uw eigen bank. De Stichting Renteswap kan u daarbij ondersteunen en gezamenlijk een vuist maken tegen de banken en hun gebrekkige zorgplicht.

Kijk voor meer informatie of om aan te melden op www.renteswap.nl of bel naar 085-1117966.