NMV mag meedoen met ZuivelNL

melk1De doelstelling van de nieuwe vereniging ZuivelNl is om de zuivelketen te versterken, een neutraal aanspreekpunt en een basisstructuur voor een “interbranche” organisatie te zijn. Daarmee wordt beoogd om de maatschappelijke en economische positie van de zuivelketen te versterken als opvolger van het PZ. Hierdoor blijft een efficiente productie en onbelemmerende nationale en internationale afzet mogelijk. In de opzet wordt de basis gevormd door alleen NZO, LTO en inmiddels ook NMV. Als ondergrens voor het lidmaatschap van de vereniging ZuivelNL geldt namelijk een grens van 1 miljard kilo melk!

ZuivelNL en hun leden/partners

Andere organisaties die actief zijn in de zuivelketen, zoals toeleveranciers, zuivelhandel en DDB, kunnen slechts partner worden. Partners kunnen wel toetreden tot themagroepen van ZuivelNL, die relevant zijn voor die organisaties. Gekozen is voor een beperkt bestuur met een onafhankelijk voorzitter. Mede om voldoende draagvlak voor ZuivelNL te waarborgen, maar ook om algemeen verbindende verklaringen (AVV) te kunnen krijgen van het Ministerie, is het juist belangrijk dat de NMV volwaardig meedoet en dus een bestuurszetel krijgt! De algemene ledenvergadering is het hoogste besluitvormende orgaan van ZuivelNL. De leden die de melkveehouders vertegenwoordigen (LTO en NMV) hebben 50% van de stemmen, evenals de zuivelverwerkers gezamenlijk (NZO). De partners van ZuivelNL zijn ook welkom op de vergadering, maar hebben helaas geen stemrecht.

Activiteiten en financiering ZuivelNL

De belangrijkste activiteiten van ZuivelNL worden aangestuurd via de themagroepen. De eerste themagroep die geinstalleerd zal worden, is de Kennis- en Innovatiewerkgroep. Deze groep zal de taken van de PZ-commissie Melkveehouderij overnemen om zorg te dragen voor continuiteit van bestaand en nieuw wetenschappelijk onderzoek voor de melkveehouderij. De financiering van ZuivelNL zal deels plaatsvinden met een verplichte boerderij melkgeldregeling, vergelijkbaar met de vroegere PZ-heffing. Hiervoor is wel een zogenaamde AVV nodig! Voor de zuivelwerkers komt een vergelijkbare heffing die op dezelfde leest is geschoeid. ZuivelNL kan straks ook vergoedingen vragen voor diensten die zij levert aan overheid, partners en derden. Bij al het bovenstaande moet opgemerkt worden dat alleen het raamwerk voor de nieuwe vereniging ZuivelNL staat, maar dat de echte invulling de komende maanden pas zal plaatsvinden.

Ad Merks (communitymanager)