Scherpe kritiek DDB op ZuivelNL

DSC_1152ZuivelNL is een aantal maanden oud. Bij de leden van FrieslandCampina was de heffing voor deze branchorganisatie inmiddels ook op de melkafrekening van maart 2014 te vinden. Andere melkfabrieken kozen voor een andere betalingsmethode. Maar wat vinden de Nederlandse melkveehouders nu van deze brancheorganisatie en wat verwachten zij ervan?

Kritiek heffing op DBB ledenavonden

DDB staat voor de Nederlandse melkveehoudersclub Dutch Dairymen Board, zie daarvoor hun website www.ddb.nu. DDB is gelieerd aan de NMV. In de discussie op de DDB- ledenavonden kwam een aantal zaken nadrukkelijk naar voren. Zo was er kritiek op de wijze waarop de heffing voor ZuivelNL aan de leden/melkveehouders is opgelegd: er is bij geen enkele melkfabriek vooraf overleg geweest met de leden over de heffing of de hoogte daarvan. Dat gebrek aan communicatie en overleg past niet binnen een coöperatie, hoorden de DDB-bestuursleden regelmatig. En waarom heeft ZuivelNL dezelfde heffing per liter nodig als het PZ, terwijl ZuivelNL maar 20% van de taken van PZ overneemt? En hoe zit het met de zogenaamde mededingingswetgeving? Mag deze organisatie zomaar besluiten een heffing op te leggen aan meer dan 95% van de Nederlandse melkveehouders?

ZuivelNL kopie van Productschap Zuivel?

Veel kritische DDB-leden zijn niet gelukkig met de geringe vertegenwoordiging van melkveehouders in ZuivelNL. De nieuwe brancheorganisatie lijkt een op een, een kopie te zijn van het Productschap Zuivel met dezelfde organisaties in het bestuur. In het Melkpakket is de brancheorganisatie als mogelijkheid geboden om de melkveehouders meer invloed in de markt te laten krijgen. De Nederlandse aanpak getuigt daar niet van, aldus de kritiek. De DDB heeft de noodzaak van een opvolger voor het PZ naar voren gebracht. Echter, de huidige opzet en invulling, plus de gebrekkige communicatie naar de Nederlandse melkveehouders, is ook de DDB een doorn in het oog! De DDB heeft de opdracht van haar leden gekregen om het gesprek aan te gaan met ZuivelNL om te komen tot een meer tot tevredenheid stemmende invulling en vertegenwoordiging. Voor reacties: Dutch Dairymen Board (DDB) via info@ddb.nu of hun website www.ddb.nu