Optimisme bij burgers over economie in EU

euro's op fotoGroeiend optimisme bij de burgers over de economische situatie en de toekomst van de EU. Vrijdag 25 juli werden de resultaten gepresenteerd van de meest recente standaard-Eurobarometer. Het is de eerste EU-brede enquête sinds de verkiezingen voor het Europees Parlement, die in mei dit jaar zijn gehouden.

Optimisme bij burgers

Voor het eerst sinds het begin van de financiële crisis zeven jaar geleden is er een stijging van het aantal Europeanen dat denkt dat de economische situatie er in de komende 12 maanden op vooruit zal gaan. Ook verwacht bijna drie kwart van de ondervraagden geen negatieve trend. Voor het eerst in jaren is het percentage Europeanen dat denkt dat de impact van de crisis op de arbeidsmarkt zijn piek heeft bereikt groter dan het percentage dat denkt dat het ergste nog moet komen.
De steun voor de euro neemt toe. Nu Litouwen zich opmaakt voor de invoering van de euro stellen we een toename van 10 procentpunt vast (tegenover het najaar 2013) van het aantal Litouwers dat achter de euro staat. Deze trend doet zich ook elders in Europa voor, met een stijging van 10 procentpunt in Letland en Cyprus en een stijging van 5 procentpunt in Portugal en Griekenland.

Tot slot zien de Europeanen de toekomst van de EU ook met meer optimisme tegemoet. Het aantal burgers dat optimistisch is, is sinds november 2013 met vijf procentpunt gestegen, terwijl het aantal pessimisten met vijf procentpunt is gedaald. Meer dan de helft van de burgers ziet de toekomst nu optimistisch tegemoet. Slecht twee vijfde ziet het anders.

Met dank aan de redactie van Landbouwleven!