Verzelfstandiging site Zuivelacademie.nl

melk laboratoriumZuivelacademie.nl is ontwikkeld in opdracht van het Productschap Zuivel (PZ) onder auspiciën van de projectgroep Arbeidsmarkt & Opleiding Zuivelindustrie. De Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds in de Levensmiddelenindustrie (SOL) coördineert en administreert deze site en het technisch beheer ligt bij AgriHolland. De inhoudelijke kant van de Zuivelacademie valt onder verantwoordelijkheid van de Zuivelkenniscoöperatie (ZKC), een samenwerkingsverband van scholingspartijen en zuivelbedrijven.

Werknemers op MBO-niveau

De zuivelindustrie loopt op middellange termijn het risico geconfronteerd te worden met een sterk achterblijvende instroom van gekwalificeerde werknemers op mbo-niveau en met een groot verlies aan essentiële zuivel vakkennis door vergrijzing. Hierdoor dreigt er een tekort aan gekwalificeerde medewerkers in de sector te ontstaan. Daarom is in de periode 2009-2013 het Programma Arbeidsmarkt & Opleiding Zuivelindustrie uitgevoerd, waarmee de zuivelindustrie beoogde zijn concurrentiepositie te versterken door het bewaken en borgen van zuivelvakkennis en bijbehorende kennisniveaus, door het creëren van inzicht in de ontwikkeling van de arbeidsbehoefte en door het zekerstellen van toekomstige instroom van arbeidskrachten in de sector.

Online kennis- en leersysteem

Dit programma is gefinancierd door het Productschap Zuivel, deels met subsidie van het ministerie van EZ, in het kader van het Programma Arbeidsmarkt & Opleiding. Het programma kent drie deelprojecten, waaronder het project Continuïteit mbo-zuivel vakkennis. Het is dit project dat aan de basis staat van het online kennis- en leersysteem, dat onder de noemer Zuivelacademie.nl vanaf januari 2013 in fasen operationeel wordt uitgerold. De op deze manier uit het programma voortgekomen Zuivelacademie werd in 2013 als zelfstandige activiteit voortgezet met financiering van het Productschap Zuivel, de formele eigenaar.

Meer informatie over het programma Zuivelacademie.nl :
Factsheet Programma Arbeidsmarkt & Opleiding Zuivelindustrie
Rapportage personeelsontwikkeling in de Nederlandse zuivelindustrie
Nieuwsbrief Programma Arbeidsmarkt & Opleiding Zuivelindustrie