Belgie: nieuwe poedertoren voor Milcobel

Belgie in EUMilcobel investeert 80 miljoen euro in de poedermelkfabriek in Kallo. Deze week starten de werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe poedertoren. De komende twee jaar worden ook de twee bestaande torens gerenoveerd.

Milcobel

In september van dit jaar moet het nieuwe gebouw er staan. De installatie van de poedertoren neemt vervolgens acht maanden in beslag en zal in mei 2016 worden opgeleverd. Milcobel gaat daarna vier maanden proefdraaien en waar nodig bijsturen. In oktober 2016 zou de toren volwaardig kunnen produceren en moet de commerciële productie van melkpoeder draaien, meldt de Belgische zuivelcoöperatie in haar informatieblad. De ombouw van de fabriek in Kallo, inclusief de installatie van een nieuwe poedertoren met bijbehorende indampers, is de laatste fase in het uitgebreide investeringsplan van de zuivelcoöperatie.

Kallo

Milcobel wil de locatie voorbereiden op de toekomstige standaarden van energie en kwaliteitslabels. De producent wil kwaliteitsbewust poeder produceren volgens hoge standaardeisen en met een infrastructuur die met zo laag mogelijke kosten kan draaien. Tegelijkertijd zijn er bij Milcobel verbouwingen van de eerste melkbewerking, de stap voordat er poeder van wordt gemaakt. Begin volgend jaar moet er volgens planning worden getest zodat dit deel van de fabriek rond maart 2016 klaar is. “De inrichting van de fabriek in Kallo wordt afgestemd op volcontinu productie”, vertelt Eddy Leloup, directeur coöperatiezaken bij Milcobel. “Dit brengt een verschuiving in de personeelsbezetting met zich mee, maar daarover lopen nog een aantal simulaties en het is te vroeg om daar uitsluitsel over te geven.” Bij Milcobel in Kallo werken momenteel ruim tweehonderd medewerkers.

Met dank aan Milcobel.