DDB: Dramatisch lage melkprijzen in Litouwen

melk en melkdruppelsProtesten in Litouwen na melkprijs van 10 cent per liter. De situatie voor Litouwse melkproducenten is werkelijk dramatisch op dit moment. Nadat slechts 10 cent per liter melk werd geboden, hebben melkproducenten op 1 juli, 30 ton melk weg laten lopen.

Melkverwerkers

Litouwen wordt gedomineerd door vijf grote melkverwerkers die de melk niet alleen van locale boeren kopen maar ook van melkproducenten in buurlanden. Recentelijk heeft de minster van landbouw het initiatief genomen tot een nieuwe wet die eerlijke handelspraktijken wil bevorderen in de zuivelketen. Als reactie op deze poging om oneerlijke handelspraktijken uit te bannen in de zuivelketen, zijn de dominerende melkverwerkers begonnen met het weigeren van lokaal geproduceerde melk als zijnde “overtollig”, met het belachelijke aanbod om deze voor 10 cent per liter te kopen.

Verdeel en heers

In Litouwen wordt aan coöperatieve melkveehouders momenteel een melkprijs uitbetaald van 16 – 17 cent per liter. Melk uit Letland en Estland wordt voor een hogere prijs aangekocht, waarmee gericht de onafhankelijkheid van locale producenten en coöperatieve melkveehouders wordt bestreden. Volgens de Litouwse Kamer voor Landbouw, proberen de verwerkers bewust de locale coöperaties om zeep te helpen – “Divide et empera” (verdeel en heers….)

Met dank aan DDB en Ruta Biciuviene, Litouwse Associatie van Landbouw Coöperaties