Nieuwe melkcrisis volgens de EMB

melkglas met ltrEuropean Milk Board vreest nieuwe melkcrisis: Met het einde van de Europese melkquota volgend jaar in april in zicht en te midden van Russische embargo’s op tal van Europese landbouwproducten, vrezen de Europese melkproducenten na 2009 voor een nieuwe crisis in hun sector.

Melkconferentie

Dat werd begin november vernomen in de marge van de eerste Europese Faire Melkconferentie in het Naamse Ciney, een organisatie van de European Milk Board (EMB). De melkprijs ging in 2013 bijna 10 procent de hoogte in, maar de prijs daalt opnieuw omwille van het overaanbod op de Europese markt, veroorzaakt door het Russische embargo. “De markt staat onder druk. De melkprijs is 6 à 7 centiem gedaald. In België bedroeg de gemiddelde prijs in september 30 cent per liter, maar de productiekost loopt al op tot 44-45 cent”, aldus Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische coöperatieve Faircoop. “Indien de prijzen inzakken, zullen vele producenten niet genoeg middelen meer hebben om een tweede crisis te weerstaan.”

Faire melk

Voor de EMB is faire melk één van de antwoorden op de crisis, omdat boeren hierbij een juiste vergoeding krijgen voor hun product. “Dit is een politiek signaal waarmee we aankaarten dat er iets fout gaat op de markt.” In zes landen zijn reeds faire melkproducten verkrijgbaar: België, Oostenrijk (waar het initiatief vandaan komt), Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Italië. In België stijgt de verkoop bij Faircoop, onder de merknaam Fairebel, sinds 2010 continu. Per verkochte liter wordt 10 cent uitgekeerd aan de coöperatieve, die het geld vervolgens verdeelt onder de 550 leden.

Bron: Belga en Landbouwleven (Be).