Let op: kostprijs melk boven 42 cent in 2014

EMB_kuhkreis_150914De kosten om melk te kunnen produceren kwamen vorig jaar uit op ruim 42 cent per kilogram. Dat stelt de Dutch Dairymen Board (DDB) op basis van een studie van het Duitse Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft.

Niet kostendekkend

Ondanks een daling van de melkproductiekosten bij een gelijktijdig stijgende melkprijs, was het volgens de DDB ook in 2014 niet mogelijk om kostendekkend te produceren. Het dekkingstekort is in 2014 uitgekomen op 8 procent. Vorig jaar lagen de kosten voor de productie van een kilo melk volgens de DDB nog 5 procent hoger en de melkprijs 1,5 cent lager. “Maar zelfs in een jaar met relatief hoge melkprijzen, konden de kosten niet gedekt worden met de uitbetaalde melkprijs. Ook in Nederland raken steeds meer melkveehouders financieel in zwaar weer, door de aanhoudende zeer lage melkprijzen”, stelt de organisatie.

Maatregelen

DDB-voorzitter Sieta van Keimpema meent dat de Europese Commissie maatregelen moet nemen door het Markt Verantwoordelijkheid Programma te toe te passen. “Het negeren van de huidige situatie kost veel melkveebedrijven in de EU het voortbestaan en is gevaarlijk voor de continuïteit van de EU zuivelsector. De Europese Commissie van Landbouw zou het MVP direct moeten implementeren om de sector uit het dal te helpen.”

Verkort bericht van DDB.