Duitsland: nog weinig melkrobots in gebruik

melkstel BelgieIn de Duitse melkveehouderij zijn momenteel ongeveer 3.500 automatische melksystemen of -robots in gebruik, waarvan 1.100 in de deelstaat Beieren. En dat terwijl er eind 2014 volgens het Duitse CBS ongeveer 76.500 bedrijven met melkkoeien waren.

Lemmer-Fullwood

Deze cijfers stammen van Friedhelm Lemmer, algemeen directeur van de onderneming Lemmer-Fullwood voor agrarische techniek. Marktkansen voor melkrobots ziet Lemmer vooral bij de gezinsbedrijven, omdat juist daar de wens naar meer levenskwaliteit groeit. Terwijl tien jaar geleden nog duidelijk werd gespaard op de melkstal, worden tegenwoordig steeds grotere melkstallen gebouwd op de Duitse veebedrijven. Zodat ook in de toekomst gezinsbedrijven met 60, 90 of 120 koeien een goed bestaan hebben, kan Lemmer zich voorstellen dat de melkrobot op de Duitse bedrijven in de toekomst uiteindelijk een marktaandeel realiseert van 50 procent.

Groeisprongen

Directeur Lemmer ziet ook een ontwikkeling waarbij de veebedrijven tegenwoordig grotere groeisprongen realiseren. Destijds zijn bedrijven met hun aanbindstal met 35 tot 40 melkkoeien gewisseld naar een ligboxenstal met 60 koeien. Tegenwoordig gaat de uitbreidingssprong van 120 naar 170 koeien of van 200 naar 300 koeien. Volgens Lemmer wordt in Duitsland een derde van de nieuwe automatische melksystemen in nieuwe bedrijven ingebouwd en twee derde in bestaande stalsystemen.

Met dank aan ZuivelZicht.