Een luisterend oor voor staatssecretaris van Dam

EMB_kuhkreis_150914De Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Dutch Dairymen Board hebben donderdag 12 november in Den Haag actie gevoerd tegen het EU zuivelbeleid. Met een persconferentie in Nieuwspoort en het aanbieden van een luisterend oor aan staatssecretaris van Dam maakten de NMV en DDB duidelijk dat het zuivelbeleid desastreus is voor melkveehouders.

Symbolische actie

Deze symbolische actie was een van de talrijke protesten en acties waarmee melkveehouders in de gehele Europese Unie hun ongenoegen over de crisis in de zuivelmarkt kenbaar maakten. „Wij eisen van de EU landbouwministers dat ze bij hun bijeenkomst van volgende week over het Markt Verantwoordelijkheid Programma van de European Milk Board discussiëren.“ aldus Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board en vice-voorzitter van de EMB: Kostendekkende melkprijzen en een flexibel crisisinstrument zijn de basis voor een duurzame melkveehouderij in de EU!
“Bij alle acties en demonstraties was het duidelijk: De lage melkprijzen van de afgelopen maanden hebben niks te maken met kortstondige schommelingen van de markt die een gezond bedrijf op kan vangen. Momenteel liggen de melkprijzen in de meeste EU landen meer dan 10 cent onder de kostprijs. Deze situatie vraagt om een crisisinstrument zoals het Markt Verantwoordelijkheid Programma.

Luisterend oor

Na de persconferentie togen de vertegenwoordigers van NMV en DDB naar het ministerie van Economische Zaken waar zij symbolisch een ‘luisterend oor’ aanboden. Dit oor werd namens staatssecretaris van Dam in ontvangst genomen door Directeur Dierlijke Agroketens Henri Kool. De staatssecretaris zelf was op werkbezoek. Tussen alle bloemen in zijn werkkamer zal het marsepeinen oor zeker de aandacht van de staatssecretaris trekken. De NMV en DDB gaan er van uit dat ook het Markt Verantwoordelijkheid Programma dezelfde aandacht zal krijgen.

Met dank aan NMV en DDB.