EU: actie wake Brussel met NMV en DDB

Flag_of_Europe_wiki__19De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft samen met boeren uit geheel Europa deelgenomen aan een symbolische wake pal voor het Europees Parlement. De vlaggen van de Europese landen hingen halfstok uit vrees voor de toekomst van de melkveehouderij. “Het lot ligt nu in handen van de zuivelindustrie.”

Melkcrisis

De demonstranten waarschuwden politici dat zij niet over geschikt instrumentarium beschikken om in de toekomst een melkcrisis te voorkomen. “Door het opheffen van de Europese melkquota zijn melkveehouders hun productie flink aan het opschroeven. Daardoor gaan de melkprijzen hoogstwaarschijnlijk kelderen. Ondertussen moeten melkveehouders wel aan allerlei nationale regelgeving en vergaande eisen van de zuivel voldoen. Zonder gedegen crisisinstrument zullen veel melkveehouders in zware problemen komen”, aldus de vakbond.

MVP

Daarom blijft de European Milk Board (EMB) vasthouden aan het invoeren van een Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP). “Met dit MVP worden boeren in tijden van crisis ter verantwoording geroepen om te handelen in lijn met de vraag uit de markt. Meer concreet; boeren die in een overschotsituatie er vrijwillig voor kiezen minder te produceren krijgen een bonus. Wie juist meer gaat produceren moet een Markt Verantwoordelijkheid heffing betalen. De huidige lage melkprijs toont overduidelijk de noodzaak van een Markt Verantwoordelijkheid Programma”, aldus Irene van der Sar, zuiveldeskundige NMV.

Met dank aan de redactie van PlattelandsPost.