Leasen wint aan belangstelling in NL

mestrobotEén op de vier melkveehouders in Nederland maakt gebruik van de mogelijkheid om productiemiddelen te leasen. Dit blijkt uit een analyse van accountantskantoor Alfa in opdracht van Veeteelt. In 2013 had van de 900 onderzochte melkveebedrijven 26,5 procent een leasecontract.

Gemiddeld 30.000 euro

In 2011 was dat percentage nog 25,5 procent. Rick Hoksbergen, directeur agro van Alfa: ‘Het aandeel bedrijven dat kiest voor leasen is hoger dan ik had verwacht. De toename van 2011 naar 2013 is echter niet schrikbarend.’ De analyse is gebaseerd op financial-lease-contracten. Dat zijn contracten waarbij de veehouder rente en aflossing betaalt en het object na afloop van de leasetermijn eigendom is. Hoksbergen heeft geen zicht op de bedrijfsmiddelen waarvoor veehouders een leasecontract afsluiten. Het kunnen trekkers of maaiers zijn, maar bijvoorbeeld ook melk- of mestrobots. Van de 43 nieuwe contracten die in 2013 werden afgesloten, varieert het bedrag tussen de 5000 en 85.000 euro, met een gemiddelde van 30.000 euro.

Pittige aflossing

Melkveehouders kiezen volgens Hoksbergen voor een leaseconstructie wanneer de banken geen financiering willen verstrekken, maar ook als banken een hoger rentetarief rekenen. ‘De rente op een leas econtract kan soms erg laag zijn. Ik zie daarom klanten die het geld voor een investering wel beschikbaar hebben, maar toch kiezen voor lease.’ Hoksbergen waarschuwt wel dat de aflossing op een leaseovereenkomst vaak pittig is, zeker naast de reguliere aflossing bij de bank. Zeker met de melkprijsprognoses voor 2015 zet leasen extra druk op liquiditeit.  In Veeteelt, 2/2015 staat meer over financial en operational lease

Met dank aan Veeteelt.