Rabobank op weg naar een moderne coöperatie?

logo RabobankRabobank op weg naar een moderne coöperatie? De nieuwe bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank wil het coöperatieve model behouden, maar moderniseren. De wijze waarop, daaraan wordt nog gewerkt.

Wiebe Draijer

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer heeft de Rabobank in zijn eerste half jaar in dienst van de bank, leren kennen als een maatschappelijke bank, met de voeten in de samenleving, zo zei hij tijdens een bijeenkomst met Nederlandse land- en tuinbouwjournalisten. “Maar consumenten zijn het vertrouwen in banken verloren, ook het vertrouwen in ons als cooperatieve bank heeft daarbij een deuk opgelopen. Mijn doel is het vertrouwen terug te krijgen waarin de bank geboren en geworteld is”, aldus Draijer.

Nieuwe stijl

Volgens de bestuursvoorzitter is het voor het herstel van vertrouwen nodig om naar het organisatiemodel te kijken. “De coöperatie moet vorm krijgen op zo’n manier dat we dicht bij de samenleving staan. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat we een coöperatie inrichten met maar een bankbalans.” Draijer gelooft in de coöperatie als ondernemingsmodel voor zijn bank en begrijpt dat vanuit de politiek nu wordt gekeken naar een dergelijk model bij andere banken. De bestuursvoorzitter wijst er echter op dat het coöperatieve model niet voor elk bedrijf geschikt is.

Coöperatief

Belangrijke waarden van een coöperatie zijn dat het gaat om een lange termijn relatie en dus visie en dat een coöperatie diep geworteld is in de samenleving. Bovendien heeft een coöperatie geen echte winstdoelstelling, maar een doelstelling om het beste te doen voor de leden. “Dat betekent dat je als de markt hoog is, niet dezelfde resultaten haalt als de markt, maar als de markt laag is, niet mee gaat in het diepste dal. Zo’n model moet bij je passen.” Feit is volgens Draijer dat coöperatieve Europese banken beter door de crisis zijn gekomen, dan private ondernemingen.

Klantcontact

Speerpunt van de nieuwe coöperatieve stijl voor de Rabobank is een directere band met de klant. “Daar moeten we nadrukkelijk meer inhoud aan geven op zo’n manier dat we een slagvaardige onderneming behouden. We hebben daarover inmiddels al de nodige ideeën verzameld en werken aan een nieuw coöperatief model dat past bij ons past”, aldus Draijer. Hoe dat model er precies uit gaat zien en of de bank daarbij misschien ook denkt aan vermogen op naam, zoals bij een aantal diervoedercoöperaties het geval is, daarover liet de bestuursvoorzitter zich nog niet uit.

Met dank aan de redactie van De Molenaar.