Stabiele melkprijs komende maanden, volgens Rabobank

euro's op fotoDe Rabobank verwacht voor de komende maanden een stabiele melkprijs voor de Nederlandse melkveehouders van rond de € 35 per 100 kg melk.
Daalde de melkprijs in 2014 met ongeveer 30 procent, in het eerste kwartaal van 2015 leefde hij weer onverwacht op, meldt de bank.

Oorzaken

Oorzaken voor het herstel zijn volgende de Rabobank het toetreden van andere importeurs op de zuivelmarkt, de afname van zuivelproductie in Europa en Nieuw-Zeeland en een voor de Europese export gunstige verhouding tussen de euro en de dollar. De melkproductie trekt waarschijnlijk de komende maanden weer aan, terwijl de vraag vanuit belangrijke importeurs als China en Rusland nog niet hersteld is.

Liquiditeit

Jan van Beekhuizen, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank verwacht dat de melkprijs in het komende kwartaal naar verwachting op het huidige niveau blijft. Van Beekhuizen: “Hoewel de liquiditeitspositie van melkveehouders redelijk blijft, is goede monitoring nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Doordat de daling van de melkprijs mee valt, is de verwachting dat de meeste melkveehouders voldoende ruimte in de liquiditeit houden om de komende maanden door te komen.”

Najaar

Op basis van de huidige inzichten voorziet de Rabobank in het tweede halfjaar van 2015 een mogelijk stijging van de melkprijs. De prijsontwikkeling is sterk afhankelijk van de toename van de melkproductie in Europa en de VS en de afzetkansen richting China. “Het resultaat over het eerste halfjaar is niet dermate hoog dat de traditionele dip in liquiditeit in het najaar hiermee vanzelfsprekend opgevangen kan worden. Zeker wanneer de laatste keer superheffing en belastingdruk over 2014 een rol spelen.”

Met dank aan de Rabobank.