NMV: fosfaatrechten missen doel. Brussel weet nog van niks

NMV logoVorige week heeft de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) al laten weten het niet eens te zijn met de invoering van fosfaatrechten zoals staatssecretaris van Dam die heeft aangekondigd in zijn brief aan de Tweede Kamer van 3 maart jl.

Bijeenkomsten

Velen van u hebben nog vragen over de fosfaatrechten en de rol die de NMV heeft gespeeld in alle overleggen met de andere sectororganisaties en op bestuurlijk niveau met het ministerie van Economische Zaken. Het bestuur van de NMV is van plan zeker nog op korte termijn een aantal middagen en/of avonden te organiseren op verschillende plaatsen in het land. Zo willen wij één en ander aan de leden uitleggen en toelichten, maar ook verantwoording afleggen. Hieronder in het kort alvast de meest relevante opmerkingen op een rij.

Geen overeenstemming binnen sector

De NMV heeft altijd deelgenomen aan het overleg met de sectororganisaties (sectoroverleg) en de besprekingen op het ministerie (regiegroep). Helaas bleek steeds weer dat het niet mogelijk was sectorbreed tot overeenstemming te komen. Dit is ook wel logisch want de belangen zijn groot en er zijn nu eenmaal grote verschillen tussen melkveehouders en hun bedrijven. NZO, LTO en NAJK waren voor de invoering van fosfaatrechten, verhandelbaar en niet aan grond gebonden. Netwerk GRONDig en Stichting Natuur en Milieu wilden wel instemmen met de invoering van fosfaatrechten, maar uitsluitend grondgebonden; voor alle latente ruimte wilden zij ook fosfaatrechten ontvangen. Berekeningen hebben aangetoond dat om de fosfaatproductie weer onder het fosfaatplafond te brengen er al een generieke korting van 4% zou moeten worden opgelegd. Daar bovenop zou dan nog een extra korting komen als tegemoetkoming voor de latente ruimte.

Generiek korten

Voor de NMV was dit aanleiding om niet langer deel te nemen aan overleggen over het invoeren van fosfaatrechten, generiek korten en weer uitdelen van fosfaatrechten. Op deze manier zijn er onder de melkveehouders alleen maar verliezers. Iedereen wordt gekort, ongeacht of men volkomen legaal, met een door de overheid verleende vergunning, heeft gebouwd, of nog meer ruimte heeft op de gebruikte grond of anderszins. Dit alles zonder dat er enige zekerheid kon worden gegeven.

Geen garantie op derogatie

Gaandeweg dit proces werd het de NMV-bestuurders duidelijk dat fosfaatrechten geen enkel probleem gaan oplossen. Op de vraag of met de invoering van fosfaatrechten de garantie kon worden gegeven dat derogatie ook in de toekomst wordt behouden, werd door het ministerie steeds ontkennend geantwoord. Dus het kan zomaar zijn dat nu in Nederland fosfaatrechten worden ingevoerd en we in 2018 de derogatie verliezen.
Tegenstrijdig?? De NMV heeft altijd gepleit voor behoud van de melkquotering, die op Europees niveau was geregeld. Het lijkt misschien tegenstrijdig om als NMV nu tegen deze ‘alternatieve vorm’ van quotering te zijn. De gevolgen van de invoering van fosfaatrechten zijn echter van een geheel andere orde.

Met fosfaatrechten meer melk

Met de melkquotering werd de hoeveelheid geproduceerde melk op Europees niveau beperkt. De invoering van fosfaatrechten zal niet leiden tot een stabilisering van de melkaanvoer in Nederland. Gemiddeld wordt nu 140 liter melk/ kg fosfaat geproduceerd. De beste bedrijven produceren nu 220 liter melk/ kg fosfaat. Dat betekent dat er de komende jaren een efficiëntie slag in de melkveehouderij gaat plaats vinden, waardoor per koe meer liters worden gemolken en er een verschuiving plaats vindt van jongvee naar melkvee. De invoering van fosfaatrechten zal niet bijdragen aan stabilisering van de melkaanvoer of een betere melkprijs.

Op achterstand in Europa

Door nu alleen in Nederland fosfaatrechten in te voeren zet men de Nederlandse melkveehouders op achterstand. Fosfaatrechten zullen immers de kostprijs doen verhogen, maar niet de melkprijs. Melkveehouders in andere Europese landen kunnen gewoon doorgaan met melken zonder de last van fosfaatrechten en dus met een lagere kostprijs. De Nederlandse melkveehouder wordt hiervan de dupe.
Eerder deze maand hebben NMV-bestuurders een gesprek gehad met het Nitraatcomité van de Europese Commissie in Brussel. Dit gesprek was een vervolg op het eerdere gesprek in september 2015. Hierover wordt u in een apart bericht geïnformeerd.
Nederlandse Melkveehouders Vakbond (reacties via info@nmv.nu)