BDM: zwakke marktpostie melkveehouders

1335_germanyBDM wil versterking van de marktpositie van melkveehouders in Duitsland. Het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) heeft de Duitse Landbouwminister Christian Schmidt opgeroepen om een ronde-tafel-gesprek te organiseren met alle spelers in de zuivelketen.

Zekerheidsvangnet

Daar moet worden nagedacht over aanzetten om de marktpositie van melkveehouders in de keten te verbeteren. Ook moet volgens BDM-voorzitter Romuald Schaber eindelijk eens worden gewerkt aan een werkzaam zekerheidsvangnet voor de EU-zuivelmarkt. De BDM reageert hiermee op de grote prijsdalingen voor melk- en melkproducten in de Duitse supermarkten. Zo zijn afgelopen weken de prijzen voor consumptiemelk in de discountsupers met 10 cent of meer gedaald tot 59 of zelfs 54 cent per liter. Deze prijsdalingen, die zich in de hele witte lijn (drinkmelk en melkproducten) hebben voorgedaan, zijn volgens de BDM de logische consequentie van de catastrofale prijsafspraken in de laatste contracten tussen zuivelondernemingen en supermarktketens. Daarmee zet de negatieve prijsontwikkeling door, die begin dit voorjaar startte. “Wie de discounters tot de enige zondebok voor deze prijsdaling maakt, is naïef of schijnheilig”, aldus BDM-voorzitter Schaber.

Inkomensverliezen

“Het is alleen maar eerlijk en netjes dat Aldi en Co hun gunstige inkoopprijzen doorgeven aan de consumenten. Het eigenlijke schandaal is dat de zuivelondernemingen er medeverantwoordelijk voor zijn dat hun afgesloten contracten met de handel zo miserabel zijn uitgevallen, zodat bij de melkveehouders massieve inkomensverliezen ontstaan.” Volgens de BDM is het volledig inacceptabel dat de lage prijzen weer alleen op de melkveehouders worden afgewenteld. Niet alleen de zuivelindustrie en hun brancheorganisaties maar ook de politiek hebben alle waarschuwingssignalen vanwege een in elkaar zakkende zuivelmarkt in de wind geslagen. In plaats van duidelijk te waarschuwen en marktsignalen af te geven de melkproductie niet verder op te voeren, hebben – aldus de BDM – alle verantwoordelijken zo gedaan alsof er een haast onbegrensde vraag naar melk is. “De melkveehouders verwachten nu op zijn minst, dat de zuivelindustrie en politiek ervoor zorgen, dat de inkomensverliezen, die bij hen door deze tekortkomingen van de laatste weken en maanden zijn ontstaan, worden geminimaliseerd”, eist Schaber.

Met dank aan Romuald Schaber/BDM en ZuivelZicht.