EMB waarschuwt tegen liberalisering melkmarkt

logo EMBDe situatie blijft maar verergeren op de Europese zuivelmarkt en dat in alle lidstaten van de EU. De prijzen zijn de voorbije maanden constant gedaald en alsof dat nog niet erg genoeg is, dreigt een nieuwe instorting van de prijzen. Dat stelde de European Milk Board op zijn algemene vergadering die op 20 en 21 november doorging in het Bretonse Saint-Brice-en-Coglès (Frankrijk).

Melkcrisis

Een 50-tal melkveehouders uit 15 landen kwamen daar samen om zich te beraden over de huidige situatie in de zuivelmarkt en om de toekomststrategie te bespreken. EMB-voorzitter Romuald Schaber wees er op dat op dit ogenblik de prijzen overal sterk aan het dalen zijn. Volgens zijn informatie zouden in januari in ons land de melkprijzen naar 25 cent per liter kunnen dalen. En ook Frankrijk zal niet aan die situatie kunnen ontsnappen. Om nog maar te zwijgen van de melkveehouders in de Baltische Staten (Letland, Estland en Litouwen) die nu nog slechts 16-17 eurocent per liter ontvangen. De oorzaken zijn overal dezelfde, nl. dat de productie volledig los staat van de markt en dat is de reden waarom er teveel melk wordt geproduceerd”, zo stelde Romuald Schaber. “Wanneer volgend jaar de quota worden afgeschaft is de toekomst van tal van melkveebedrijven bedreigd”, zo voegde hij er nog aan toe.

Marktregulering

De melkveehouders aangesloten bij de European Milk Board blijven daarom aandringen op een systeem van marktregulering waarbij, in perioden van crisis, tijdelijke productiequota zouden worden ingesteld, aangepast aan de markt. Is de vraag terug toegenomen, dan kan terug normaal geproduceerd worden. “Zulk systeem moet toegepast worden, zoniet dreigt er een catastrofe voor de melkveehouders in Europa”, aldus Romuald Schaber. Paul de Montvalon, Frans lid van de Raad van Bestuur van de EMB, voegde er nog aan toe dat door Europa ook de voorwaarden moeten gecreëerd worden opdat de melkveehouders zich beter zouden kunnen verenigen in producentengroeperingen. “De huidige onderhandelingen over contracten tussen melkveehouders en de industrie leiden tot een impasse. Meer melkveehouders moeten zich kunnen groeperen om meer op de markt en op de inhoud van de contracten te kunnen wegen”, aldus de heer de Montvalon.

Met dank aan de redactie van LandbouwLeven (Be).