A-ware: Premie voor duurzame melk

240_cheeseandchurninfieldA-ware Food Group wil melkveehouders die melk produceren en daarbij “aantoonbaar zorg dragen voor koe en aarde met oog voor de maatschappij” belonen. Zij kunnen een premie op de melk ontvangen van maximaal 1 euro per 100 kg, meldt de onderneming.

Klaas de Jong

Verduurzamen van de keten werkt het beste als alle schakels in de keten stappen zetten en hierover transparant zijn, stelt A-ware Food Group. “De melkveehouders waarmee wij samenwerken zijn vakmensen; ondernemers die bewust met duurzaamheid bezig zijn”, stelt Klaas de Jong, COO en onder meer belast met Productie en Melkzaken en nauw betrokken bij de ontwikkeling van A-ware Duurzaam, het duurzaamheidsprogramma van het bedrijf. “Met A-ware Duurzaam geven hebben de melkveehouders de mogelijkheid om, binnen kaders, op eigen wijze invulling te geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Klankbordgroep

Het programma is in samenspraak met een klankbordgroep van melkveehouders ontwikkeld. Er wordt onder meer het gebruik van de tool Koe-Kompas, die is gericht op het continue verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn. Ook de KringloopWijzer voor een bewust gebruik van bodem, mest en mineralen wordt benut. Daarnaast wordt het toepassen van een vorm van weidegang gestimuleerd.
A-ware Duurzaam is gebaseerd op vier pijlers: voedselveiligheid, zorg voor de koe, zorg voor de aarde en transparant naar de maatschappij. De laatste pijler maatschappij valt uiteen in weidegang en kennisontwikkeling van melkveehouders en burger.

Met dank aan A-ware en ZuivelZicht.