EMB: verslag Faire Melk conferentie in Belgie

logo EMBIn het Belgische Ciney vond de eerste Europese Faire Melk-conferentie plaats. De European Milk Board wijst al jarenlang met de slogan “Faire Melk” op de noodzaak van een kostendekkende melkprijs.

Faire melkproducten

Erwin Schöpges, bestuurslid van de EMB en voorzitter van Faircoop België wil met deze conferentie de melkveehouders, detailhandel, consumenten en politici samenbrengen en wijzen op de betekenis van eerlijk geproduceerde melk. “Alleen door dergelijke projecten kunnen we een toekomst bieden aan onze gezinsbedrijven en burgers verzekeren van hoogwaardige voedingsmiddelen voor een rechtvaardige prijs”, aldus Schöpges. In 6 landen (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Italië en Oostenrijk), zijn momenteel faire melkproducten verkrijgbaar. Ernst Halbmayr, die het project Faire Melk in 2006 in Oostenrijk in het leven heeft geroepen, verklaart: “Door het kopen van Faire Melk producten profiteren de regionale boeren, want iedere liter brengt voor onze boeren 10 cent meer op. Alleen door een rechtvaardige prijspolitiek kunnen agrarische gezinsbedrijven op den duur in de markt overeind blijven, hoogwaardige melk produceren en bijdragen aan het cultuurlandschap. “

Toekenning van de Gouden Faironika

De kunstkoe „Faironika“ – het symbool van de Europese melkveehouders voor een kostendekkende melkprijs – is inmiddels overal in Europa in de eigen landskleuren vertegenwoordigd. Afgelopen maand werd voor het eerst de “Gouden Faironika” uitgereikt voor bijzondere verdiensten betreffende het stimuleren van duurzame en rechtvaardig geproduceerde levensmiddelen – in het bijzonder melk. De prijs werd uitgereikt in de categorieën “Politici”, “Organisatie”, “Agrariër” en “Consument”. Op Europees niveau werden de voormalige Landbouwcommissaris Dacian Ciolos, organisatie Slow Food en de Duitse melkveehouder Michael Alterauge met een Gouden Faironika bekroond.
Romuald Schaber, president van de European Milk Board, verwelkomt de prijs voor de voormalige Landbouwcommissaris: “Ciolos heeft begrepen dat de Europese zuivelmarkt niet aan zichzelf kan worden overgelaten. Hij heeft met zijn Melk Markt Observatorium een belangrijke eerste stap in de goede richting gezet. ”

Gastland Belgie

Gastland België reikte de Gouden Faironika uit aan de voormalige Waalse Landbouwminister Benoît Lutgen (categorie Politici), Oxfam Solidarité (Organisatie) en aan de Belgische melkveehouder Christian Eloy. De ere- Faironika ging naar de vicevoorzitter van detailhandel COMEOS (FEDIS), de heer Dominique Michel.
Dat een eerlijke melkproductie niet moet ophouden aan de landsgrenzen, stelde Jean-Louis Zeien in zijn gastlezing. De president van Fairtrade Luxemburg wees op de verantwoordelijkheid van de Europese landen voor ontwikkelingslanden. “De export oriëntering van de EU zuivelmarkt heeft deels fatale uitwerkingen op de lokale melkproductie en die op het Zuidelijk halfrond”, aldus Zeien.

Met dank aan het bestuur van de EMB en gastland Belgie.