Banken NZ: daling melkprijs Fonterra

melkfabriek NZBanken in Nieuw-Zeeland voorspellen dat Fonterra de verwachtingsprijs niet op $ 6 per kilo milksolids (vet en eitwit) kan houden. De ANZ Bank verwacht dat de melkverwerker de prijs voor het seizoen 2014-2015 naar beneden moet bijstellen naar $ 5,25 per kilo milksolids. Andere banken (ASB en Westpac) houden het op $ 5,80. Analisten van de banken zien in internationale ontwikkelingen aanleiding om negatief te zijn over de melkprijsontwikkeling.

Gevolgen Rusland

Met name de Russische importverboden voor zuivelproducten uit Europa hebben invloed op de internationale zuivelmarkt. Rusland is een grote importeur van zuivel, wat betekent dat duizenden tonnen zuivel uit Europa elders hun weg moeten vinden, aldus de banken. De gevolgen zouden zich met name laten voelen op de markt voor melkpoeder, de steunpilaar van de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie. De Russische importban valt ook nog eens samen met de groei van melkaanvoer die in Nieuw-Zeeland haar piek krijgt in oktober-november en de oplopende zuivelvoorraden in China.

Nog lager?

Deze marktontwikkelingen zijn volgens bankanalisten te zien in de verdere prijsdalingen op de laatste veiling van de GlobalDairyTrade. In tegenstelling tot de verwachting dat de prijzen zich zouden stabiliseren, daalde de prijsindex vorige week opnieuw met 6 procent. Ook volle en magere melkpoeder, twee belangrijke producten voor Fonterra, deden het slecht (respectievelijk min 4,3 procent en 9,5 procent). Als deze ontwikkeling doorzet en er geen opleving is van de melkprijs tegen het eind van het jaar, voorziet de ANZ bank dat de melkverwachtingsprijs van Fonterra nog verder zal dalen, tot misschien wel $ 4,50. Met die melkprijs melken de meeste melkveehouders in Nieuw-Zeeland onder de kostprijs.

Met dank aan ZuivelZicht