Fonterra verlaagt melkprijs opnieuw!

zuivelfabriek FonterraDe Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra verlaagt de verwachtingsprijs voor het seizoen 2014-2015 van NZD $6 naar $5,30 per kilo milksolids (vet en eiwit). Het is de tweede keer dat de coöperatie de melkverwachtingsprijs verlaagt. In juli stelde de verwerker de prijs bij van $7 naar $6.

Voorzitter John Wilson

Voorzitter John Wilson lichtte toe dat de markt momenteel wordt beinvloed door een grote wereldwijde melkproductie, het Russsische importverbod voor zuivel uit Europa en de grote zuivelvoorraden in China. “Door deze marktomstandigheden is er een risico dat de prijs verder daalt, hoewel de verwachting nog steeds is dat de prijzen op middellange termijn stijgen. “De melkverwerker heeft de melkprijs voor het seizoen 2013-2014 definitief vastgesteld op $8,50, een stijging van 38 procent. De coöperatie betaalt $8,40 per kilo milks solids en 10 cent per aandeel.

CEO Theo Spierings

Het concern realiseerde vorig boekjaar een omzet van $22,3 miljard, een stijging van 19 procent. De nettowinst na belastingen bedroeg $179 miljoen, een daling van 76 procent. CEO Theo Spierings schreef de daling toe aan hogere verkoopkosten, rente en belastingen. Volgens Spierings presteerde Fonterra met name goed in Azië en Latijns-Amerika, waar respectievelijk een volumegroei van 12 en 3 procent werd gerealiseerd. Door de extreem hoge melkaanvoer zag de melkverwerker zich vorig melkseizoen genoodzaakt om veel melk te verwerken in producten met lagere toegevoegde waarde. In reactie daarop investeert in de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit. In aanvulling op de uitbreiding van de fabriek in Pahiatua, wordt er 555 miljoen NZD uitgetrokken voor de bouw van een hoog efficiënte droogtoren in Lichfield en de uitbreiding van drie fabrieken in Edendale.

Met dank aan Zuivelzicht voor dit bericht.