Zuivelschool weer terug in Oenkerk

zuivelschool OenkerkAware en Fonterra lanceren de Dairy Academy, die in oktober van start gaat. De voormalige praktijkschool in het Friese Oenkerk moet een plek worden waar wereldwijde kennis over zuivel wordt gedeeld.

 

Brede participatie uit zuivelsector

‘De zuivelsector innoveert snel. Medewerkers vergrijzen en wereldwijd groeit de vraag naar zuivel’, zegt Klaas de Jong van Aware. Dairy Academy wordt een plek waar trainingen worden gegeven aan alle schakels in de zuivelketen. Van veehouder tot operator, uit eigen land, maar vooral ook uit het buitenland. In dat verband wordt vooral China genoemd. Fonterra is daar al jaren actief. ‘Wereldwijd groeit de vraag naar zuivel en Fonterra kan daar niet aan voldoen. Wij zoeken toegang tot de melkproductie in de wereld’, stelt Henk Bles. Voor Fonterra zit hij in Peking en trekt daar de kar van ‘international farming ventures’. Fonterra heeft in China op dit moment vijf melkveebedrijven die met elkaar 150 miljoen kilo melk produceren. ‘Die productie moet naar 1 miljard kilo melk’, geeft hij aan. Fonterra wil de Chinezen die voor het bedrijf werken graag in Nederland opleiden. ‘Hun model van houderij komt meer overeen met het onze dan bijvoorbeeld met het Nieuw-Zeelandse’, weet Bles.

Naast Aware en Fonterra participeren BP, ForFarmers, Dairy Training Centre, Semex, Lely, Kromwijk Electrotechniek en Kamps de Wild in Dairy Academy. Idee is om die participatie door te ontwikkelen en uit te breiden.’Dairy Academy staat open voor iedereen. Alle kennis en innovaties worden hier gedeeld’, verklaart De Jong. Dairy Academy richt zich vooral op de praktijk. Dairy Campus, dat verrijst op praktijkcentrum Nij Bosma Zathe, richt zich meer op de theorie die past bij Wageningen Universiteit.

Werkgelegenheid en vacature

De verwachting is dat er werkgelegenheid komt bij Dairy Academy voor acht tot tien personen. Aware kocht de praktijkschool in Oenkerk vorig jaar. Het complex omvat 180 melkkoeien, 110 hectare en drie melkrobots. Er wordt nog gezocht naar een bedrijfsleider voor de locatie.

Met dank aan het weekblad Nieuwe Oogst voor dit nieuwsbericht!