Herstel melkprijs NZ pas in 2016!

melkfabriek NZDe melkprijs voor Nieuw-Zeelandse melkveehouders zal zich pas in 2016 herstellen. Dat zegt het Nieuw-Zeelandse bureau van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. “De goede tijden zijn voorbij.”

Voorspelling Amerikanen

Een traag herstel van de sterk gedaalde melkprijs komt overeen met historische ontwikkelingen, aldus de Amerikanen die uitgaan van een driejaarlijkse cyclus. In de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 zal de melkprijs daarom nauwelijks verbeteren. Die analyse staaft het bureau met de huidige ontwikkelingen op de wereldmarkt. Enerzijds wordt in belangrijke exportgebieden als Nieuw-Zeeland en Europa de melkproductie opgevoerd, terwijl importlanden als China als gevolg van voorraadvorming minder zuivel afnemen. Die melkprijsverlagende trend (groeiende productie, afnemende vraag) houdt aan, aldus de Amerikanen. In Nieuw-Zeeland voeren melkveehouders de productie op, ondanks de daling van de melkverwachtingsprijs van melkverwerker Fonterra met 37 procent tot NZ$5,30 per kilo milksolids. De boeren hebben hun bedrijfsvoeringsplannen gebaseerd op investeringen die zij eerder dit jaar hebben gedaan in de verwachting dat de melkprijs goed zou blijven.

Grote voorraden NZ

Dit jaar komt de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland uit op 21,7 miljoen ton, 298.000 ton meer dan de officiële prognose van de Amerikanen en bijna 8 procent meer dan vorig jaar. In 2015 zal de productie nog eens met 1,8 procent groeien tot 22,1 miljoen ton. Die groeiende melkproductie leidt tot grotere voorraden volle melkpoeder, het belangrijkste exportproduct van de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie. Eind dit jaar ligt er, aldus de Amerikanen, 200.000 ton opgeslagen, een record. Volgend jaar zal de voorraad 220.000 ton bedragen, als ten minste de Chinese vraag weer aantrekt. Gebeurt dat niet, dan zal de voorraad nog groter zijn. De Amerikanen plaatsen hun vraagtekens bij de houdbaarheid van de melkverwachtingsprijs van NZ$5,30 per kilo milksolids die Fonterra aanhoudt. “Die prijs komt in gevaar als de exportprijzen zich op het huidige niveau handhaven.”

Verwachting Fonterra

 

Daarmee wijken de Amerikanen af van de verwachting van de melkverwerker zelf. CEO Theo Spierings sprak vorige maand de verwachting uit de prijs van volle melkpoeder zich begin volgend jaar herstelt op de wereldmarkt. Hij baseerde zich daarbij op de prijsontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar. Aan de voorspelling dat de poederprijs zich herstelt, koppelt Fonterra de verwachting dat de afgegeven melkprijs voor het seizoen 2014-2015 van $5,30 per kilo milksolids ook werkelijk haalbaar is.

Met dank aan ZuivelZicht voor dit belangrijke bericht!