Fonterra geeft winstwaarschuwing

zuivelfabriek FonterraDe Nieuw-Zeelandse zuivelproducent Fonterra geeft aan dat de verwachte bedrijfswinst voor aftrek van winst en belastingen door de scherpe daling van de zuivelprijzen op de wereldmarkt onder druk staat.

Reactie Fonterra

Eerder verklaarde de melkverwerker dat de winst zou uitkomen op een bedrag tussen de 500 en 600 miljoen NZD. Nu moet er rekening mee worden gehouden dat het bedrijfsresultaat in ‘het onderste deel’ van de afgegeven bandbreedte uit komt, zo laat Fonterra weten in een update die is gepubliceerd op New Zealand Exchange. De afzet naar China groeit nog steeds, aldus de zuivelverwerker. In juli bedroeg de groei 9 procent, maar deze toename was wel de laagste in twaalf maanden. Andere ontwikkelingen op de wereldmarkt kleuren rood. Zo is de prijsindex van de De GlobalDairyTrade sinds februari met 45 procent gedaald.

Verwachting melkprijs

Fonterra heeft de melkverwachtingsprijs in juli al verlaagd van $7 naar $6 per kilogram milksolids. Banken in Nieuw-Zeeland voorspellen dat de zuivelverwerker de prijs verder zal verlagen, maar daar is nog geen sprake van. De melkverwerker houdt vast aan de verwachting dat de melkveehouders dit seizoen 2 procent meer melk aanvoeren tot 1.616 miljoen kilo milksolids. Tot 31 augustus was er 127 miljoen kilo milksolids aangevoerd, 5,4 procent meer dan de zelfde periode vorig jaar.

Met dank aan ZuivelZicht