Geketend, de vrije markt op? ‘Bevrijdingsdag,’ de zegeningen van een ‘vrije markt’, ‘deregulering’, ach wat is ons, de melkveehouders, al veel beloofd door politici, belangenbehartigers en zuivelwoordvoerders in de opmaat naar 1 april 2015. De dag waarop we “onze ketenen zouden afwerpen en het juk van de gereguleerde markt zouden inruilen voor de frisse wind die liberalisatie heet!”. Jubelstemming alom. Maar wat komt er weinig van terecht.
Mestbeleid
Want we raken de ‘beperkingen’ van het melkquotum in de EU dan wel kwijt, we hebben deze in Nederland al ingeruild voor een wildgroei aan onduidelijke heffingen, beperkingen en plannetjes: het mestbeleid is hoofdpijndossier nummer één dat er in het kort op neer komt dat we een systeem dat de gehele melksector in de EU in evenwicht hield, inruilen voor beperkende maatregelen die alleen de Nederlandse melkveehouder aan banden legt, tegen een aanzienlijk kostenplaatje. Terwijl de melkmarkt geen balans meer lijkt te kunnen vinden en we meer dan ooit een kostendekkende melkprijs nodig hebben. We mogen onszelf feliciteren met dit klinkende resultaat.
Wat is vrijheid?
Nagenoeg dezelfde pleitbezorgers van de vrije markt, blijken ten aanzien van de individuele melkveehouder helemaal geen voorstander te zijn van “vrijheid”. De VVD was van mening dat verplichte heffingen moesten worden afgeschaft en schafte o.a. het Productschap Zuivel af. De ‘sector’ (hoewel daar vanaf het begin slechts een deel van de melkveehoudervertegenwoordiging onder werd verstaan en DDB werd geweigerd door LTO) richtte snel ZuivelNL op én legde een heffing op. Niet zoals dat hoort via een AVV (algemeen verplichtend verklaring van de minister van Economische Zaken) maar simpelweg via de leveringsvoorwaarden van de zuivelcoöperaties. Niet zoals het hoort via een representatie onderzoek, nee, via gedateerde gegevens. Niet via het volgen van de eigen statuten, nee, op z’n “janboerenfluitjes”. U hebt over de vertegenwoordigende partijen niets in te brengen, net zoals u over de hoogte van de heffing of waarvoor het geld gebruikt wordt niets te zeggen hebt. Hoezo in het belang van de meerderheid? Hoe kunnen of mogen wij dat controleren?
Vogelvrij
Tegelijkertijd wordt de kapstok aan verplichtingen voor de melkveehouders via de leveringsvoorwaarden door de zuivelverwerkers verder opgetuigd en zitten NZO en ZuivelNL vaker op uw ondernemersstoel dan uzelf, met allerhande bovenwettelijke, kostenverhogende verplichtingen. Maar natuurlijk altijd “in uw belang”, hoewel u daar geen inzicht in hebt of hiervan in uw portemonnee het resultaat ziet.
U hebt daar geen zin in? Dan hebt u de vrijheid om als lid van de zuivelcoöperatie op te zeggen. Hoewel er geen zuivelverwerker in Nederland is, die u deze extra verplichtingen niet oplegt. Is dit die mooie vrijheid? Of zijn we niets meer dan vogelvrij verklaard? Ook door onze – liberale – politici.
lid van DDB
Is úw belang inmiddels gewaarborgd? Is uw ‘vrij ondernemerschap’ of inkomen de laatste maanden één keer onderwerp van discussie geweest bij de partijen die u in alle vrijheid allerhande, kostenverhogende verplichtingen opleggen? Bent u het eens of tevreden met de voorwaarden en extra heffingen die u boven het hoofd hangen? Is het antwoord ‘nee’, dan bent u bij bovengenoemde partijen aan het verkeerde adres. Alleen de DDB investeert energie en kapitaal in het van tafel krijgen van allerlei bovenwettelijke nieuwe voorwaarden en verplichtingen die u niets meer opleveren dan kosten. Daar kunt u ons bij helpen, door lid van de DDB te worden en zo ons draagvlak nog verder te verhogen, zodat de politieke beleidsmakers en de sectorale vertegenwoordigers onmogelijk om ons heen kunnen. Moet het afgelopen zijn met het gegraai in uw portemonnee? Onderneem dan actie met ons zodat uw belangen als ondernemer centraal staan.
Met dank aan de auteur Sieta van Keimpena, voorzitter DDB.