NMV: juist nu “Marktindex” voor crisismaatregelen

melkglas met ltrCrisismaatregelen om verdere daling van de melkprijs te voorkomen via de nieuwe Marktindex MPV. European Milk Board (EMB) heeft eerder al een plan ontwikkeld voor extra crisismaatregelen om het verder dalen van de melkprijs te voorkomen. Het plan kan ook worden toegepast juist nu er geen quota meer zijn, aldus NMV.

Voorstel EMB

Met het door de EMB opgestelde Marktverantwoordelijkheid programma (MPV) is monitoring van marktontwikkelingen mogelijk, kan een dreigende crisis worden herkend en daarop worden geanticipeerd. “Het voorstel van de EMB gaat uit van een “Marktindex” van melkprijzen en productiekosten. Wanneer de productiekosten worden gedekt door de opbrengstprijzen is de index boven de honderd. Zodra de index tot onder de honderd daalt treedt het MPV in werking”, aldus NMV.

Marktindex

“In het kort komt het er op neer dat er ongeveer drie stappen worden toepast: als de index met 7,5 procent daalt gaat er een waarschuwing uit en zal de particuliere opslag worden geopend. Als de index verder daalt tot 15 procent wordt dit officieel als crisis erkend. Deze crisis wordt afgekondigd door het Monitoring Agentschap. Het Monitoring Agentschap definieert een referentiepunt en legt een verlaging van de productie op. Dit kan in eerste instantie vrijwillig door een bonus voor het verlagen van de productie, bij verhogers een heffing”, aldus NMV. NMV laat weten dat wanneer de index met meer dan 25 procent daalt, er een algemene korting op de melkproductie van twee tot drie procent zal worden opgelegd, voor een bepaalde periode. Wanneer de index weer naar honderd gaat en de vooruitzichten positief zijn, kan het Monitoring Agentschap de crisismaatregelen weer opheffen.

De NMV liet eerder al weten dit “Melkindex” plan, net als de andere leden van EMB, met open armen te ontvangen en zal het vast nog een keer gaan uitleggen aan de Nederlandse melkveehouders en aan de Nederlandse politici.

Met dank aan NMV en EMB voor deze bijdrage.

2 Reacties op NMV: juist nu “Marktindex” voor crisismaatregelen

  1. Jan Bajema zegt:

    De Amerikanen, Australiers en Nieuw Zeelanders kunnen maar raak melken en wij, Europeanen,worden gekort. Dit klopt niet!!!!
    Gelijke rechten voor iedereen!!!!!!!!!!

  2. Berendsen zegt:

    vraag; komen nieuwkomers ook aan de bak? zoals het concept beschreven wordt blijft de sector in handen van het bestaande en wordt het doorgegeven aan opvolgers en vriendjes van de bestaande melkveehouders

Reacties zijn gesloten.