CRV-fokwaarde Robotefficiëntie op komst

DSC_1241Bij CRV wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe fokwaarde, namelijk de Robotefficiëntie. Deze fokwaarde zal melkveehouders helpen om hun melkrobots efficiënter te gebruiken. CRV verwacht de fokwaarde pas april 2015 te kunnen introduceren.

Wat houdt Robotefficiëntie in?

Robotefficiëntie is een fokwaarde, waarmee de veehouder meer uit zijn veestapel en uit zijn robots kan halen. CRV definieert Robotefficiëntie als de melkgift in kilo’s gedeeld door de tijd, die de koe doorbrengt in de melkrobot. Bepaalde kenmerken, zoals achterspeenplaatsing, melksnelheid en beenwerk hebben een prominente plaats binnen deze fokwaarde. Wanneer de veehouder daar rekening mee houdt, kan hij zijn melkrobots efficiënter gebruiken of meer kilo’s melken. Men verwacht geen negatieve invloed op de belangrijkste gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken. CRV heeft de dochters van 13 stieren met de hoogste Robotefficiëntie afgezet tegen de dochters van gemiddelde stieren qua Robotefficiëntie. De eerste groep produceert ruim 130.000 kg melk per robot per jaar extra. Dat staat gelijk aan 13 extra koeien bij een productie van 26 kg melk per dag. Gericht stieren kiezen loont dus volgens Frido Hamoen van CRV.

Belang voor de veehouders zelf?

De data die CRV voor het stamboek en voor de berekening van fokwaarden gebruikt, worden verzameld via MPR. Veehouders hoeven daarvoor niet gecompenseerd worden, aldus CRV. Juist doordat CRV deze data gebruikt kunnen zij fokwaarden ontwikkelen, waar direct of indirect ieder lid van profiteert. Zonder deze data zou CRV geen goede producten en diensten kunnen aanbieden en komen innovaties niet meer van de grond.
Momenteel gebruikt 1 op de 6 veehouders in Nederland een automatisch melksysteem. CRV verwacht dat dit in 2020 al 1 op de 3 zal zijn. De nieuwe fokwaarde komt dus tegemoet aan de behoefte van een sterk groeiende doelgroep, aldus Hamoen. Je fokt als veehouder op een vlot melkende koe met een hogere melkproductie, waarmee je de capaciteit van de robots verhoogt.

Voor meer informatie, zie www.crv4all.com , en vragen naar Frido Hamoen, manager Innovatie bij CRV. Met dank aan het CRV Magazine voor dit nieuws!