Jaarresultaten Agrovision/COMRU over 2013

administratie papierwinkel papieren boekhoudingAgrovision te Deventer heeft afgelopen maand weer de jaarresultaten berekend van circa 1.500 COMRU-deelnemers over 2013. Uit deze cijfers blijkt een snelle groei van de aangesloten melkveebedrijven met gemiddeld bijna 10 koeien; andere jaren was dit gemiddeld met gemiddeld ruim 1 koe!

Paar analyses uit COMRU op een rij

De groei van de COMRU-bedrijven is het gevolg van het feit, dat melkveehouders zich klaarmaken voor uitbreiding na afschaffing van het melkquotum in 2015. Nu al worden koeien langer aangehouden en wordt de superheffing voor lief genomen. Er staan meer oudere koeien op de bedrijven en de levensproductie per aanwezige koe is daardoor met 300 kilo melk gestegen. Het vervangingspercentage is de afgelopen jaren gezakt van rond de 29% naar nu rond de 26% of lager. De jonveebezetting is relatief afgenomen, maar de technische resultaten zijn vrijwel gelijk gebleven. Echte veranderingen zullen pas blijken uit de kengetallen over 2014, na deze periode van snelle groei op de melkveebedrijven. Veehouders zijn wel sneller overgegaan tot eerste inseminaties, waardoor het aantal inseminaties per koe licht gestegen is. Het gemiddeld aantal koeien zit bij de COMRU-bedrijven nu op 104 stuks (in 2012 nog 96 stuks) en het aantal pinken rond de 35 stuks in beide jaren.

Van COMRU naar het nieuwe CowVision

De omzetting van COMRU naar CowVision is volop aan de gang; de ontwikkeling gaat van PC software naar online werken met CowVision. De kengetallen zijn dan altijd en overal beschikbaar voor de veehouder en, na toestemming, voor zijn/haar adviseur. De veehouder bepaalt zelf of hij/zij meedoet aan de bedrijfsvergelijking en de analyses uit de kengetallenspiegel. Er worden ook nieuwe kengetallen toegevoegd, zoals de Amerikaanse kengetallen voor vruchtbaarheid (insemination and conception rate).

Voor meer informatie, zie www.agrovision.nl of info@agrovision.nl.