“Groeien in Rendement” als leidraad

HM draaimelkstal 1179191_92099641In West Europa werd en wordt volop geïnvesteerd in bedrijfsuitbreiding, met name nieuwe melkveestallen, extra melkquotum, grond en automatisering. Binnen het onderzoeksproject “Groeien in Rendement” is onderzocht wat in de afgelopen jaren daar de gevolgen van zijn.

Groeien in Rendement

Binnen het onderzoeksproject “Groeien in Rendement” is onderzocht wat in de afgelopen jaren daar de gevolgen van zijn. En hoe in de toekomst meer aandacht besteed moet worden aan het rendement van investeringen. Er is gekeken naar de gevolgen van groei voor inkomen, kasstroom en kritieke opbrengstprijs van melk in Nederland en in de EU. Vervolgens zijn de resultaten van groepen succesvolle en minder succesvolle uitbreiders met elkaar vergeleken. Bij de vergelijking is niet alleen gekeken naar verschillen in economisch resultaat van groei, maar ook naar persoonskenmerken, opvattingen en keuzes van melkveehouders in beide groepen.

Tool voor Herdmanagers

Het project werd gefinancierd door het Productschap Zuivel en begeleid door vertegenwoordigers van de EDF/afdeling Nederland, Rabobank en VAB. De hulpmiddelen/tests uit dit project zijn nu beschikbaar voor een brede doelgroep van Herdmanagers in Europa en daarbuiten. Via onze website zullen we regelmatig aandacht besteden aan de resultaten uit dit onderzoeksproject en de relevantie ervan voor moderne melkveehouders.

ir. Ad Merks (communitymanager)