Groen ondernemen met veehouderij

HM koeien in wei 785642_79536346Een nieuwe werkelijkheid volgens WUR Livestock Research te Wageningen. Natuur en veehouderij lijkt geen gelukkige combinatie. Natuur op boerenland dreigt achteruit te gaan, omdat subsidies voor agrarisch natuurbeheer buiten de Ecologische hoofd Structuur (EHS) gaan vervallen. Voor veehouders is het dan niet meer rendabel om weidevogels te beschermen of om bij te dragen aan natuur- en landschapsbeheer.

GLB en maatschappelijke prestaties

Ook de EU heeft met het gemeenschappelijk landbouwbeleid invloed op wat veehouders doen aan natuurbeheer. Vanaf 2014 gaan de Europese vergoedingen voor de meeste veehouderijbedrijven fors omlaag en de directe inkomenssteun vervalt. Ze krijgen nog wel een fors lagere basisvergoeding per hectare. Innovatie en verduurzaming en een grotere focus op de markt zijn dan cruciaal om te overleven. Wel kunnen de veehouders hun vergoeding verhogen door maatschappelijke prestaties te leveren op het gebied van natuur, biodiversiteit, milieu en dierenwelzijn. Nieuwe concepten laten zien dat natuurgebieden geen bedreiging hoeven te zijn voor veehouders, maar dat ze hen juist mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen.

Innovatie en verduurzaming

Vanuit het onderzoek bij WUR Livestock Research zijn diverse innovaties en concepten ontwikkeld, die zowel profijtelijk zijn voor natuur en landschap, als voor veehouders en andere partijen. Met dit soort oplossingen hebben natuurgebieden minder last van omliggende veehouderijen, omdat de ammoniakemissie omlaag gaat. Ze hebben er zelfs voordeel van omdat de veehouders biomassa uit de natuurgebieden kunnen benutten, wat extra inkomsten oplevert voor natuur en veehouders. Verder brengen nieuwe product/marktcombinaties veehouderij en maatschappij dichter bij elkaar en er ontstaan nieuwe economische dragers in het landelijk gebied. Veehouders generen extra inkomsten of besparen kosten en beschermen daarmee tegelijkertijd de natuur en het landschap.

Meer info via Gerard Migchels van WUR Livestock Research (Gerard.Migchels@wur.nl)