Mondiale zuivelmarkt fundamenteel echt goed?

foto Ad cowboy 2012De mondiale zuivelmarkt wordt de komende jaren door deskundigen als fundamenteel goed beoordeeld. In 2030 wordt zelfs geprognotiseerd dat er ruim 40% meer zuivel nodig is: dit betekent wereldwijd 2 a 3% ruimte voor groei per jaar de komende 10 jaar. Maar prognoses zijn nog altijd voorspellingen en daar zit hem nu net de kneep!

Positieve elementen voor groei

Natuurlijk overheersen de positieve elementen, zoals flinke toename van de consumptie in Azie, in landen als China, India, Korea, Indonesie en Pakistan. En zelfs een toename van de consumptie door meer welvaart in Afrika, zoals nu al in Algerije. Ook de interne zuivelmarkt in Europa ontwikkelt zich positief tegen hogere prijzen, door meer vraag van supermarkten in West Europa. Nederland kan daar extra van profiteren vanwege het hoge kwaliteitsimago en onze exportposities nu al in kaas, babyvoeding en zuivelingredienten. Het quotumsysteem valt weg in 2015 met extra groeimogelijkheden voor melkveehouders in West Europa. Er komt meer aandacht voor de schommelingen in melkprijzen door instrumenten als het vastleggen van termijnprijzen en het opbouwen van financiele buffers. Het omgaan met volatiliteit oftewel het tackelen van de melkcyclus wordt nu al gepredikt door de banken en accountantskantoren, dus dat zal toch wel goed komen? Het kan in ieder geval betekenen dat de groei bij de melkveehouders zelf minder soepel en fors zal verlopen, dan de zuivelsector inschat. Het gevaar van faillissementen ligt op de loer en kan ook gevolgen hebben voor de toeleverde en verwerkende industrie.

Negatieve zaken weinig benoemd

Maar negatieve zaken dienen ook benoemd te worden in deze prognoses. Landen als Australie, Nieuw-Zeeland en vooral Verenigde Staten en Canada zitten ook niet stil. Daar komt bij dat er extra kansen zijn in Zuid-Amerikaanse landen als Brazilie, Argentinie en Uruguay; zeker in relatie tot grondstoffenvorrraden en voerkosten komende 10 jaar! Bovendien gaat India zich ontpoppen als echte zuivelexporteur in de wereld en kunnen we de ontwikkelingen in bijv. Rusland en China zelf moeilijk inschatten. De groei in Oceanie zal mogelijk beperkt zijn vanwege het neerslaggevoelige gebied, maar de groei in de Verenigde Staten kan enorm zijn, zoals we in de varkenssector in de jaren negentig ervaren hebben! Bovendien is het de vraag, hoe de welvaart of juist de armoede en honger zich door droogte ontwikkelt in grote delen van Afrika en wat dit betekent voor de vraag naar zuivel/melkpoeder. De invloed van klimaatverandering in grote delen van de wereld moet sowieso meegenomen worden in de prognoses, want dit kan grote invloed hebben op (mis)oogsten en de prijzen van grondstoffen wereldwijd. Onze interne Europese markt is onderhevig aan “erosie”op het gebied van mestwetgeving, ruimtelijk beleid, dierenwelzijn, gebruik antibiotica,ruwvoertekort en GMO-discussies. Dit zijn zeker fysieke limieten aan de groei van de NL melkveehouderij en daardoor negatief voor de kostprijs en de exportmogelijkheden van zuivelprodukten vanuit West Europa.

ir. Ad Merks (communitymanager)