Positieve analyse IFCN melkprijs 2014-2015

melk1Internationale zuivelexperts van IFCN verwachten constant hoge melkprijzen en gestaag toenemende vraag en aanbod. Volgens de jongste trendvoorspelling inzake melk zal de hoeveelheid geproduceerde én gevraagde (geconsumeerde) melk wereldwijd gestaag blijven toenemen. De wereldbevolking neemt toe en ook het globaal melkverbruik per hoofd blijft stijgen.

De – internationaal bepaalde – melkprijs blijft daarom op het huidige hoge peil schommelen, met vermoedelijk minder prijssprongen (volatiliteit). Europa blijft de grootste melkproducent en –exporteur.

Reactie vanuit Belgie voor 2014

Sinds het jaar 2000 verzamelt het IFCN (‘International Farm Comparison Network’) de globale melkstatistieken en berekent op basis daarvan met een grote betrouwbaarheid wat de toekomst brengt. Landbouweconoom Erwin Wauters (ILVO) is voor Vlaanderen de vertegenwoordiger binnen IFCN: “Voor de Vlaamse melkveebedrijven zie ik op basis van deze wereldwijde verwachte evolutie een hoopvolle toekomst, ook al vallen oude zekerheden weg (geen quota meer, lagere strategische voorraden, minder overheidsregulering en -subsidiering). Maar we moeten de wijzigingen van de vraag in belangrijke importlanden en/of wijzigingen in het aanbod in belangrijke exportlanden goed blijven monitoren, want zij bepalen uiteindelijk de evoluties in de wereldmarktprijs. “
Gebaseerd op de huidige evoluties en de meest verwachte trends voorspelt IFCN een productiestijging in 2014 van 2,6% of een stijging van de globale productie met 19,7 miljoen ton. Ter vergelijking: de productie in België is iets meer dan 3 miljoen ton. Deze verwachting is gebaseerd op:
– huidige ontwikkelingen wat betreft investeringen, aantallen vervangingsvee, aantal melkkoeien en productie per koe;
– de meest verwachte aanbodreactie op de huidige hoge prijzen,
– de huidige ontwikkeling van de grasproductie in belangrijke productielanden met gras-gebaseerde systemen.

Analyse IFCN ook postief voor 2015

We zien nu reeds de effecten van de sterke groei van de productie; na recordhoogten in februari 2014 is de wereldmelkprijs aan het dalen. Aangezien we verwachten dat de vraag een normale evolutie zal kennen, verwachten we in 2014 verder een lichte neerwaartse druk op de prijs. Gemiddeld verwacht IFCN voor 2014 echter nog een steeds een hoog prijsniveau van $ 47,5/100 kg melk. Afhankelijk van de wisselkoers komt dit neer op ongeveer € 34,8/100 kg melk. IFCN verwacht dat in 2014 deze stijging zich zal voordoen in Europa, Noord- en Latijns-Amerika en India. In China en Nieuw-Zeeland verwachten we een stagnatie van de productie, in Rusland een tijdelijke daling.
Voor 2015 verwacht IFCN een procentueel even sterke toename van de productie (2,6%) wat betekent dat er ruim 20 miljoen ton melk extra gemolken zal worden. “We verwachten echter dat er in 2015 een extra vraag voor ongeveer 20 miljoen liter melk zal zijn, dus we verwachten in 2015 geen sterke daling van de prijs” , aldus de experts.

Met dank aan de redactie van Landbouwleven (zie www.landbouwleven.be)