DBV positief over EU-steun zuivelmarkt

Europa soort vlagDe Duitse boerenorganisatie DBV is positief over de door de Europese Commissie aangekondigde maatregelen ter ondersteuning van de EU-zuivelmarkt.

Maatregelen Brussel

‘Brussel’ wil met deze maatregelen de gevolgen van het Russische importembargo verminderen. Zo denkt EU-landbouwcommissaris Ciolos aan het openen van de particuliere opslag voor boter, mager melkpoeder en enkele kaassoorten. Daarnaast zou de periode voor publieke opslag van boter en mager melkpoeder moeten worden opgerekt van de wettelijke termijn van 30 september tot eind 2014.
Volgens het DBV wordt hiermee een belangrijk signaal afgegeven in een verontruste zuivelmarkt. De zuivelverkopen zouden wel eens kunnen dalen met een bedrag, dat groter is dan het door de Europese Commissie genoemde crisisfonds van 424 miljoen euro. Daarom moet de financiële steun niet alleen uit het budget komen van het EU-landbouwbeleid, maar ook uit andere fondsen, zo vindt het DBV. Gelukkig is de wereldwijde markt voor zuivelproducten nog altijd bereid om producten uit de EU af te nemen.

Standpunten DBV

Daarom heeft het DBV weinig begrip voor marktpartijen die de huidige verontrusting op de EU-zuivelmarkt zouden willen gebruiken om lagere prijzen voor zuivelproducten te bedingen. De boerenorganisatie verwacht daarom van de levensmiddelendetailhandel dat ook die zijn verantwoordelijkheid neemt voor de prijsontwikkeling in de Duitse zuivelketen.
Het DBV vindt het voorts belangrijk dat verdere afzetmarkten worden ontsloten. Op veel internationale zuivelmarkten blijft de vraag onverminderd hoog. Daarom eist de boerenorganisatie van de Duitse regering en de Europese Commissie dat die afzet bevorderende maatregelen ondersteunt en een diversificatie in de export begeleid door veterinaire afspraken met derde landen.

Superheffing

Tevens moet de superheffing voor de Europese melkveehouders worden verminderd door een verandering van de factor voor de vetcorrectie. De Europese melkveehouders zouden in de beide laatste jaren waarin de melkquota nog bestaat, vermoedelijk één miljard euro aan superheffing betalen. Dat is volgens het DBV totaal in strijd met de door Brussel toegezegde zachte landing en het eigenlijke doel van de steunmaatregelen voor de melkveehouders als gevolg van de Russische importstop.

Met dank aan DBV en ZuivelZicht.