Nederland helpt China met zuivelcentrum SDDDC

melk1Het Sino-Dutch Dairy Development Centre (SDDDC) richt zich op het verbeteren van de productiviteit, de veiligheid en het kwaliteitsniveau van de (logistieke) zuivelketen in China. Nederlandse kennis op het gebied van zuivelproductie wordt gedeeld met Chinese deskundigen in de zuivelsector en experts/beleidsmakers in het zuivelonderzoek en de zuivelindustrie.

SDDDC in wording voor Chinese zuivel

In het nieuwe zuivelcentrum SDDDC brengen China Agricultural University (CAU), Wageningen UR en zuivelonderneming FrieslandCampina hun kennis en ervaring samen. Het initiatief sluit ook aan bij het Nederlandse topsectoren beleid en het beleid van de Chinese overheid om de samenwerking tussen wetenschap en bedrijsleven te stimuleren. De Chinese zuivelsector staat voor grote uitdagingen; China heeft te maken met een toenemende vraag naar zuivelproducten. Tegelijkertijd noopt de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond tot een versnelde omvorming van de zuivelsector van kwantiteit naar kwaliteit. Het is daarom van groot belang dat de melkopbrengst wordt verhoogd en de melkkwaliteit wordt verbeterd. Samen met voedselkwaliteit en voedselveiligheid zijn dit momenteel de belangrijkste uitdagingen voor China.

SDDDC-onderzoek en het delen van kennis

In de eerste 3 jaar van haar bestaan zal het SDDDC in China onderzoek verrichten naar de huidige stand van zaken m.b.t. de Chinese zuivelproductiviteit, veiligheid en kwaliteit, en de duurzaamheid van de zuivelsector. Het centrum is daarnaast voornemens om een Dairy Expertise Centre op te zetten waar de meest recente technologie op het gebied  veiligheid en kwaliteit gebruikt zullen worden op een Chinese modelboerderij. Chinese delegaties worden uitgenodigd om een bezoek aan Nederland te brengen om met eigen ogen te zien hoe de Nederlandse zuivelindustrie de zuivelketen heeft georganiseerd samen met het onderzoek en de overheid. Tevens zal er een universitair uitwisselingsprogramma en lesprogramma worden opgezet. De Nederlandse “van gras naar glas” aanpak vormt de basis van de garantie op veiligheid en kwaliteit van zuivel. Om deze aanpak ook in China tot een succes te maken, is nauwe samenwerking tussen overheden, universiteiten en bedrijfsleven van groot belang. Het bundelen van de krachten van CAU, Wageningen UR en FrieslandCampina lijkt in het belang van de zuivelsector in beide landen!

Contactpersoon Wageningen UR voor het SDDDC is ?