Holland Center voor Agri&Food in China

learning1Topsector Agri&Food start het Holland Center in China. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft maandag in Shanghai het startschot gegeven voor het Holland Center in China. Het centrum is een initiatief van het bedrijfsleven in de topsector Agri&Food en heeft tot doel het succesvol zaken doen van Nederlandse bedrijven in China te vergroten.

Unieke opzet

Uniek daarbij in de opzet is de directe toegang tot een uitgebreid netwerk van private Chinese ondernemers. Dat maakt het mogelijk Nederlandse bedrijven op maat te helpen om de kansen in de markt te vergroten en geschikte samenwerkingspartners op te sporen. Daarnaast worden de krachten gebundeld om samen als Holland Center de sterkte van Nederland in Agri & Food te etaleren. Eind maart dit jaar was de Chinese President Xi Jinping op staatsbezoek in Nederland en liet hij zich persoonlijk informeren over het succesvolle Nederlandse Agri & Foodmodel. Hij was zeer onder de indruk en vroeg om te komen tot een versterking van de samenwerking. China ziet zich namelijk geconfronteerd met een enorme toename in de vraag naar voedsel, met name naar hoogwaardige eiwitten als groenten, zuivel en vlees. Juist in deze sectoren is Nederland sterk en behoort het tot de meest productieve en innovatieve landen ter wereld.

Weer de gouden driehoek

De kracht van het Nederlandse model is de samenwerking van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, de zogenaamde ‘gouden driehoek’. Het Holland Center is erop gericht om deze succesvolle aanpak in China voor het voetlicht te brengen en tot een versterking van de samenwerking te komen. Partner aan Chinese zijde en directeur van het centrum is Edward Zhu, zelf succesvol ondernemer als eigenaar en CEO van de CHIC Group en tevens voorzitter en boegbeeld van de Agribusiness Association van CEIBS, de nummer één business school in China. Onder zijn leiding en met zijn kennis en ervaring kunnen Nederlandse bedrijven op maat worden geholpen om daadwerkelijk tot (meer) business te komen. Dat geldt voor startende bedrijven in China, maar ook voor bedrijven die daar al zaken doen en hun activiteiten willen uitbreiden.

Deelname NL-bedrijven

Het centrum wordt in de komende periode nader vorm gegeven met een beperkte groep bedrijven, te weten CRV (rundveeverbetering), FrieslandCampina (zuivel), Hendrix Genetics (fokkerij van varkens, pluimvee en vis), Priva (klimaattechnologie in de tuinbouwkas), Rabobank (financiering), Refresco- Gerber (frisdranken), Univeg (groenten en fruit), VanDrie Group (kalfsvlees) en Corpus – Reis door de mens (educatieve attractie). Wageningen Academy is de voorkeurspartner op het gebied van cursussen en training aan Nederlandse zijde, CEIBS aan Chinese zijde. De activiteiten staan vanaf het begin open voor nieuwe leden die geïnteresseerd zijn om (meer) business te doen in China en zich aanmelden als lid. Bij dit alles wordt nauw samengewerkt met reeds lopende initiatieven om de banden met China te versterken zoals NAFTC en Greenport Holland.

Met dank aan De Molenaar ( zie www.demolenaar.nl ).